The Paradise Suite wint Gouden Kalf voor beste film

  • Datum 01-10-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Paradise Suite

Dit keer geen winnaar met overmacht die het leeuwendeel van de prijzen mee naar huis neemt. Wel een opmerkelijke verliezer. Publieke Werken was genomineerd voor tien Gouden Kalveren en kreeg er geen een. De hoofdprijs van het Nederlands Film Festival ging gisterenavond naar The Paradise Suite.

The Paradise Suite
werd verkozen boven Beyond Sleep, De helleveeg, Knielen op een bed violen en Publieke werken. Behalve de prijs voor beste film, kreeg Joost van Ginkel een kalf voor beste scenario en werd de hoofdrolspeler van The Paradise Suite, Issake Sawadogo, tot beste acteur uitgeroepen. The Paradise Suite ging vorig jaar september in première tijdens het filmfestival van Toronto. De film werd geselecteerd als Nederlandse inzending voor Oscars maar haalde de longlist niet. In december maakt hij nog kans op een European Film Award.

Ook Beyond Sleep won drie Gouden Kalveren. Boudewijn Koole kreeg de prijs voor beste regie. Daarnaast waren er onderscheidingen voor beste muziek (Alex Simu) en beste sound design (Mark Glynne).

Beste actrice is Hannah Hoekstra. De actrice die in 2012 ook al een beeldje kreeg voor haar rol in Hemel, werd nu onderscheiden voor De helleveeg. Anneke Blok, te zien in dezelfde film, won de prijs voor beste vrouwelijke bijrol — haar derde Gouden Kalf. De mannelijke pendant daarvan was voor Marcel Hensema voor zijn spel in Knielen op een bed violen.

Het Gouden Kalf voor interactief werd voor het eerst uitgereikt. De prijs ging naar The Modular Body van Floris Kaayk. De concurrentie bestond uit De Asielzoekmachine (Eefje Blankevoort en Els van Driel) en Drawing Room (Jan Rothuizen en Sara Kolster).

Edo Dijksterhuis

Alle Gouden Kalveren op een rij:

Beste film: The Paradise Suite
Beste regie: Boudewijn Koole (Beyond Sleep)
Beste korte film: Gratis
Beste televisiedrama: Horizon
Beste acteur: Issaka Sawadogo (The Paradise Suite)
Beste actrice: Hannah Hoekstra (De helleveeg)
Beste mannelijke bijrol: Marcel Hensema (Knielen op een bed violen)
Beste vrouwelijke bijrol: Anneke Blok (De helleveeg)
Beste acteur televisiedrama: Jacob Derwig (Klem)
Beste actrice televisiedrama: Nazmiye Oral (In vrijheid)
Beste lange documentaire: A Family Affair
Beste korte documentaire: De tegenprestatie
Beste scenario: Joost van Ginkel (The Paradise Suite)
Beste camera: Frank van den Eeden (Full Contact)
Beste production design: Ben Zuydwijk (J. Kessels)
Beste montage: Sander Vos (Full Contact)
Beste muziek: Alex Simu (Beyond Sleep)
Beste sound design: Mark Glynne (Beyond Sleep)
Beste interactive: The Modular Body