The Paradise Suite is Nederlandse Oscarinzending

  • Datum 07-09-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Paradise Suite

De tweede film van Joost van Ginkel is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars. "Ik zou het niet spannend vinden als ik dacht dat we kansloos zijn om op de shortlist te komen."

The Paradise Suite werd uit 28 aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie bestaande uit afgevaardigden van alle Nederlandse filmbrancheverenigingen. Joost van Ginkel: "In eerste instantie denk ik dat deze nominatie betekent dat de film in Toronto met nog meer interesse bekeken zal worden. En ik hoop dat het in Nederland de interesse van mensen zal aanwakkeren, waardoor meer mensen de film komen kijken als deze uitkomt."

Op 14 januari 2016 maakt de Academy de nominaties in alle categorieën bekend. De Oscars worden uitgereikt op 28 februari 2016. "Ik ben heel enthousiast, heel blij, alleen ik heb natuurlijk geen idee wat de kwaliteit van de films waar we mee concurreren is. Maar ik vind dit heel spannend. Ik zou het niet spannend vinden als ik dacht dat we kansloos zijn om op de shortlist te komen."

Voordat het zover is, is de film eerst nog te zien in het Discovery Programma tijdens het Toronto Film Festival. "Ik heb gelezen dat de publieksprijs in Toronto een sterke voorspeller van de Oscars is. Het schijnt dat twintig van de veertig winnaars van deze prijs uiteindelijk een nominatie of zelfs Oscar binnen hebben gesleep. Dus ik ben erg benieuwd naar hoe de film het daar gaat doen!"

Na de wereldpremière in Toronto beleeft The Paradise Suite zijn Nederlandse première op zaterdag 26 september op het Nederlands Film Festival. Op 29 september is de film te zien binnen het nieuwe programma Forum van de Regisseurs. Vanaf 29 oktober is de film te zien in de bioscoop.

Eerder werd al bekend dat Un creux dans mon coeur van Mees Peijnenburg dit jaar de Nederlandse Oscarinzending in de categorie Korte Film is. In deze poëtische film wordt de 19-jarige Fransman Henri door een ongeval met dodelijke afloop geconfronteerd met sterfelijkheid en de kwetsbaarheid van het leven.

(OTTO), de nieuwe film van Job, Joris en Marieke zal Nederland vertegenwoordigen in de categorie Korte Animatie. Hierin steelt een vrouw die geen kinderen kan krijgen ter compensatie het imaginaire vriendje van een klein meisje. Net als The Paradise Suite beleeft (OTTO) zijn première in Toronto. Vorig jaar wisten Job, Joris en Marieke in dezelfde categorie een nominatie te bemachtigen met hun film A Single Life.

Sacha Gertsik