The Movies begint pop-up bioscoop in gevangenis

Koepelgevangenis in Haarlem

Haarlem krijgt er over twee jaar een wel heel bijzonder filmtheater bij: een bioscoop in een voormalige gevangenis. De Filmkoepel wordt geëxploiteerd door de eigenaren van The Movies en De Filmhallen in Amsterdam. Over een maand wordt er drie dagen proefgedraaid met een pop-up bioscoop.

"Er is ruimte in Haarlem voor een nieuw filmtheater met een brede programmering", vindt Alex Rutten, mede-eigenaar van The Movies en De Filmhallen. "Wij willen arthouse films gaan draaien en het betere commerciële aanbod. Dat is vergelijkbaar met wat De Filmschuur brengt maar dat theater zit met twee zalen tegen zijn maximum aan. Films kunnen daar maar één of twee keer vertoond worden. Wij willen juist titels langere tijd laten draaien. We zijn wel met De Filmschuur in gesprek om te kijken hoe we ons aanbod het beste op elkaar kunnen laten aansluiten."

De Filmkoepel zal qua locatie een van ’s lands meest bijzondere bioscopen worden. Rutten: "In het midden van de koepelgevangenis wordt een groot gat gegraven waar als taartpunten zes bioscoopzalen in worden gebouwd. In het midden komt de foyer van waaruit bezoekers zicht hebben op het gewelf van de gevangenis. De zalen hebben in totaal 600 stoelen, twee keer 150 stoelen en vier keer 75 zitplaatsen."

De Koepelgevangenis in Haarlem is een rijksmonument en één van de slechts drie Panopticon-gebouwen in Nederland. De andere ronde gevangenissen waarbij een enkele bewaker in het midden van het gebouw alle cellen in de gaten kan houden staan in Arnhem en Breda. Ze zijn allemaal ontworpen door Willem Metzelaar en gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw.

De bouw van De Filmkoepel is onderdeel van een complete verbouwing van niet alleen de koepelgevangenis maar het hele terrein. Er komt ook horeca en in de cellen komen de kantoren van start-ups. Het University College zal een flink deel van de beschikbare vierkante meters gaan gebruiken. En er worden sociale huurwoningen en studentenflats gebouwd. De totale verbouwingskosten zijn €18 miljoen. Eind van dit jaar of begin volgend jaar beginnen de bouwwerkzaamheden.

De initiatiefnemers van De Filmkoepel nemen komende maand een voorschot op de opening die media 2020 zal plaatsvinden. Van 19 tot en met 21 oktober is er, als onderdeel van de kunstmanifestatie Architectual Healing, een pop-up bioscoop. Er worden voorpremières vertoond van festivalfavorieten: Leave no Trace, Beautiful Boy, Cold War, Suspiria, Shoplifters en Wildlife.

Edo Dijksterhuis