The Movies heeft alles ver­nieuwd behalve de sfeer

De volledig herbouwde zaal 4 van The Movies

Na drie jaar sluiting en twee jaar verbouwen gaat The Movies vandaag weer open. De oudste nog in gebruik zijnde bioscoop van Amsterdam (111 jaar inmiddels) heeft een broodnodige opknapbeurt gekregen. Maar er is alles aan gedaan om de uitstraling van ‘klein Tuschinski’ intact te houden.

De farao heeft zijn sik weer terug. Het sculptuur boven het scherm van zaal 1 moest het een tijdlang zonder doen. En dat was niet enige zichtbare bewijs van verval in bioscoop The Movies. Het tapijt rafelde, de verf bladderde en op een gegeven moment kwam zelfs een stuk pleisterwerk naar beneden. Hoog tijd om te verbouwen, vonden exploitanten Alex Rutten en Kadir Selçuk. In de zomer van 2020 sloten de deuren en pas vandaag gaan ze weer open.

“Het was een omvangrijke klus”, typeert Rutten de verbouwing. “Dat kwam deels doordat er meer asbest in het pand en de grond zat dan verwacht. Er moest ook veel gerestaureerd worden. En er bleek fundering te ontbreken onder een deel van het 17de-eeuwse pand waardoor de meeste vloeren en muren eruit moesten. Achter de gevel bevond zich een tijdlang één groot gat. Zalen 2, 3 en 4 zijn volledig herbouwd.”

De fundering van zaal 1, het pronkstuk van The Movies, bleek tot grote opluchting van exploitanten en gemeentelijke monumentenzorg wel in orde. Maar ook hier ging flink de bezem erdoor. De ouderwetse verlichting maakte plaats voor LED-lampen. Het plafond ging er in z’n geheel uit en werd vervangen door een nieuw cassetteplafond. De wandtapijten kregen een reinigingsbeurt. En er werden een nieuw scherm, laserprojector en up to date geluidsinstallatie geïnstalleerd.

Ook niet onbelangrijk: de klimaatvoorziening werd gemoderniseerd. “Wij hebben hier in de winter wel eens dekens uitgedeeld”, herinnert Rutten zich. “En in de zomer zat iedereen te zweten. Dat is met de nieuwe verwarming en airconditioning niet meer het geval. En we zijn ook helemaal van het gas af.”

De oorspronkelijke 170 zitplaatsen in zaal 1 was in een eerder stadium al teruggebracht tot 124. Ook in de andere zalen staan nu minder stoelen, respectievelijk 42, 50 en 52. Daarmee is de totaalcapaciteit met zo’n 20% afgenomen.

Zalen 2 tot en met 4 zijn ingrijpender veranderd dan het vlaggenschip, en niet alleen op het gebied van klimaat en techniek. De vloeren van zaal 3 en 4 lopen veel schuiner af dan voorheen waardoor de zichtlijnen enorm verbeterd zijn. Zaal 2 is zelfs een kwartslag gedraaid waardoor de pijpenla van voorheen een relatief ondiepe maar brede zaal is geworden. “Zaal 2 was lang en smal, een soort skibaan”, volgens Rutten. “Als hier een film in Cinemascope gedraaid werd, was het alsof je door een brievenbus keek.”

Ook de lobby waar voorheen bar en restaurant zaten, zijn stevig onderhanden genomen. Waar vroeger bij binnenkomst twee kassa’s stonden, kan de bezoeker nu zijn online gekochte kaartje scannen bij een incheckzuil. Er tegenover is een enkele kassa geplaatst voor degenen die live informatie van een mens prettig vinden.

Het restaurant is verdwenen. “Het is heel erg lastig om goede koks te vinden in Amsterdam”, verklaart Rutten. “Bovendien wilden we de lobby meer een gebruiksfunctie voor overdag geven. Vandaar ook dat we twee dakramen hebben geplaatst. De bar is van de zijwand naar de achterwand verhuisd.”

Hoewel dat klinkt als rigoureuze ingrepen, voelt The Movies als vanouds en vraag je je bij veel dingen af: was dat niet altijd zo? “We moesten bijna alles vervangen, maar we wilden absoluut de sfeer behouden”, verklaart Rutten. “The Movies heeft toch een reputatie als ‘klein Tuschinski’.”

Het gerestaureerde The Movies is een combinatie van oud en nieuw. Zo is het tapijt gebaseerd op het art deco origineel dat Pieter Goedings, eigenaar van 1971 tot 1989, er een halve eeuw geleden inlegde. Het gietijzeren hekwerk stond eerst in het restaurantgedeelte en doet nu dienst als afrastering in de lobby. Daar hangen ook antieke posterbakken (met afwijkend 63×110 centimeter formaat) en de oorspronkelijke lampen. Maar die zijn weer aangevuld met nieuwe wandverlichting in art deco stijl en houten lambrisering die Rutten op de kop tikte bij De Scheve Schaats, het café bij de Jaap Edenbaan.

Afgelopen week is The Movies officieus heropend door burgemeester Femke Halsema en waren professionele relaties welkom. Ook de donateurs die via een crowdfunding-actie €90.000 van de benodigde 7 ton bij elkaar brachten, werden twee dagen gefêteerd en kregen een stukje van het oorspronkelijke tapijt mee naar huis. Vanaf vandaag is het grote publiek weer welkom. “Na drie jaar sluiting is het zaak om bezoekers weer terug te halen”, stelt Rutten. “Dat gaan we onder andere doen met speciale programma’s en een filmcursus zoals we die ook in De Filmkoepel in Haarlem organiseren. Het gebouw kan er in ieder geval weer vijftig jaar tegenaan.”