The Emoji Movie wint vier Razzies en is slechtste film

  • Datum 04-03-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Emoji Movie

Transformers: The Last Knight had negen nominaties en Fifty Shades Darker acht, maar die titels werden gisteren niet genoemd bij de uitreiking van de Golden Rasberry Awards. The Emoji Movie ‘won’ de prijs voor slechtste film van 2017. De animatiefilm is door critici beschreven als "dom, lui, onzorgvuldig, onleuk en sociale-mediaporno vermomd als kinderfilm".

Het is voor het eerst in de 38-jarige geschiedenis van de ‘anti-Oscars’ dat een animatiefilm de prijs voor slechtste film wint. The Emoji Movie werd ook nog onderscheiden in drie andere categorieën: slechtste script, slechtste regisseur (Tony Leondis) en slechtste ensemble — een prijs die werd toegekend aan "willekeurig ieder duo irritante emoji". Echt uitzonderlijk is het winnen van vier Razzies niet. Het record staat op naam van Jack and Jill, dat in 2012 in alle tien de categorieën won.

Zoals gebruikelijk zijn ook dit jaar de grote namen niet ontzien. Kim Basinger kreeg de Razzie voor slechtste vrouwelijke bijrol in Fifty Shades Darker, de opvolger van Fifty Shades of Grey dat twee jaar geleden goed was voor vijf gouden frambozen. En Mel Gibson, die vorig jaar nog een Razzie Redeemer Award kreeg vanwege zijn indrukwekkende terugkeer naar kwaliteit met Hacksaw Ridge, zag zijn acteerwerk in Daddy’s Home 2 beloond met de Razzie voor slechtste mannelijke bijrol.

De prijs voor slechtste actrice ging dit jaar naar Tyler Perry voor haar rol in Boo! A Madea Halloween. Tom Cruise werd afgestraft voor zijn poging de Mummy-filmserie nieuw leven in te blazen. Hij kreeg een Razzie voor slechtste acteur. Het is overigens niet zijn eerste. In 1994 werd hij samen met Brad Pitt uitgeroepen als slechtste filmduo in Interview with the Vampire.

Fifty Shades Darker verzilverde overigens nog een nominatie. Deel twee in de soft-sm-trilogie werd gekozen tot slechtste remake, rippoff of sequel. En dan was er nog de geweldige Special Rotten Tomatoes Award: The Razzie Nominee So Bad You Loved It! De publieksprijs waar bezoekers van recensiesite Rotten Tomatoes voor gestemd hebben ging naar Baywatch.

De Golden Raspberry Awards worden uitgereikt sinds 1980 op de vooravond van de Oscars. Ze bieden tegenwicht aan het zelffelicitatiefeest van Hollywood en hebben inmiddels cultstatus. Duizend Razzie-leden in 27 landen stemmen over de prijzen. Die bestaan uit goud gespoten plastic frambozen. De winnaars komen vrijwel nooit hun beeldjes ophalen. Bill Cosby was in 1988 de eerste om zijn prijs te accepteren. Paul Verhoeven was zeven jaar later de eerste om de Razzie persoonlijk in ontvangst te nemen. De persoon met de meeste Razzies is Madonna: zij werd vijftien keer genomineerd en won negen keer.

Edo Dijksterhuis