Thaise filmmaker en Mexicaans filmfestival winnen Prince Claus Awards

Voor het eerst in de geschiedenis van de jaarlijks uitgereikte Prince Claus Awards is het complete erepodium gevuld met louter vrouwen. Onder de winnaars zijn de experimentele Thaise filmmaker Anocha Suwichakornpong en het Mexicaanse reizende documentairefilmfestival Ambulante onder leiding van Paulina Suarez.

Met een cheque van €100.000 behoort de Grote Prins Claus Prijs, uitgereikt door het in Amsterdam gevestigde Prins Claus Fonds, tot de grootste kunstprijzen ter wereld. Die hoofdprijs is dit jaar toegekend aan de Soedanese beeldend kunstenaar Kamala Ibrahim Ishag. Daarnaast zijn er nog vijf ‘gewone’ prijzen ter waarde van €25.000. Die gingen naar architect Mariam Kamara uit Niger, schrijver en beeldend kunstenaar Bill Kouélany uit Congo-Brazzaville, de Brazilaanse filosoof Djamila Ribeiro en dus twee laureaten uit de filmsector.

Anocha Suwichakornpong is geen onbekende in Nederland. Haar speelfilmdebuut Mundane History (2009), over de vriendschap tussen een verlamde jongeman uit een rijke familie uit Bangkok en zijn mannelijke verpleger, won in 2010 een Tiger Award tijdens het International Film Festival Rotterdam. Opvolger By the Time It Gets Dark, over de slachting die het Thaise leger in 1976 aanrichtte tijdens studenteprotesten, werd in datzelfde jaar gepresenteerd op de CineMart in Rotterdam. Maar toen genoot de regisseur al enige internationale bekendheid. Graceland was in 2006 de eerste korte film uit Thailand die doordrong tot het programma van Cannes. Een jaar later draaide hij in het Sundance-selectie.

Het reizende filmfestival Ambulante werd in 2005 opgericht in Mexico-stad voor acteurs Gael Garcia Bernal en Diego Luna, regisseur Elena Fortes en producent Pablo Cruz. Het specialiseert in documentaires en heeft als doel sociale verandering teweeg te brengen. Films worden vaak gratis vertoond, omlijst door een educatieprogramma, op plekken waar dit soort aanbod doorgaans niet beschikbaar is. Buurthuizen, parken, het Senaatsgebouw en zelfs metrostations worden gebruikt als bioscoop.

De Prince Claus Awards worden uitgereikt op 4 december aanstaande door de erevoorzitter van het fonds, prins Constantijn. De avond ervoor vertellen alle laureaten over hun werk tijdens een openbaar toegankelijke avond in het Compagnietheater in Amsterdam.