Telefilm 2015: Danyael Sugawara

  • Datum 30-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het mooiste wat er is

‘In your face en gepassioneerd’

De nieuwe Telefilms zijn op tv. De Filmkrant interviewt de makers. Danyael Sugawara maakte Het mooiste wat er is. Sugawara: "Via de liefde probeer ik mijn personages tot leven te wekken. Of het nou assholes zijn of de beste lovers."

De komst van een baby betekent in Het mooiste wat er is misschien wel de ondergang van de relatie. Is dat iets wat je herkent? De aanleiding was autobiografisch. Mijn vriendin en ik zijn niet mijn personages, maar toen we net een dochter hadden gekregen, hadden we het best zwaar. We hadden veel ruzie en de verwijten vlogen over en weer. Mijn leven stond op z’n kop. Goddank is het inmiddels allemaal goed gekomen. Iedereen zei dat een kind krijgen het mooiste is wat je kunt overkomen en dat vond ik helemaal niet. En dat is een taboe; niemand praat erover. Pas toen ik met deze film bezig was, bleken veel van mijn vrienden het te herkennen.

Je andere films gaan eveneens over de liefde. Waarom? Mijn films gaan over hoe ik de liefde zie en de problemen die ze veroorzaakt. Liefde heeft een meedogenloze verwoestingskracht, als een atoomexplosie. Heftige gevoelens als woede en jaloezie doet je instinct je cadeau. Er is geen goed of slecht, omdat mensen zo tegenstrijdig zijn. Dat vind ik mooi en complex. Bij Het mooiste wat er is wilde ik toch een soort hoop meegeven. Hij toont mijn ‘romantische’ manier van kijken naar hoe rot het kan gaan, zonder dat iemand er iets aan kan doen. Ik wil dingen maken die mensen in hun hart sluiten. Die niet alleen intellectueel aanspreken, maar die mensen raken. Bij liefde gaat dat bijna automatisch, omdat het zo herkenbaar is. Ze is hard, moeilijk én noodzakelijk.

Danyael Sugawara

De hoofdpersonen in je films variëren steeds in leeftijd en geslacht. Is dat irrelevant? Dat kan me inderdaad niet schelen. In mijn volgende project gaat een zeventienjarig meisje in Polen op zoek gaat naar haar ouders. Ze is als kind achtergelaten en zint op wraak, maar wil uiteindelijk vooral erkend worden. De andere film waar ik aan werk, gaat over de verboden verhouding van een vijftigjarige weduwe. Het gaat om het verhaal. Alsof vrouwen van vijftig geen behoefte meer hebben aan liefde en seks.

Waar komt je romantische inslag vandaan? Ik heb het gevoel dat er van filmmakers in Nederland een bepaalde hardheid wordt verwacht. Dat vind ik moeilijk. Misschien heeft mijn achtergrond ermee te maken. Ik ben half Japans en half Pools. Polen heeft een menselijke, romantische cultuur. Ze zijn in your face en gepassioneerd, bijna Italiaans. De Japanse cultuur is daarentegen streng en niemand zegt rechtstreeks wat hij bedoelt. Dat heeft bij mij een anti-reactie opgeroepen: ik vecht juist tegen geslotenheid en indirectheid.

Miscommunicatie komt ook in je films terug. Zie je dat veel om je heen? Er kruipt iets in deze tijd waardoor we elkaar niet meer werkelijk raken. De contacten zijn vlug en gaan over de buitenkant. Dat merk je als je iemand afluistert in een café. Mensen hebben geen conversaties, ze praten om de beurt zonder naar elkaar te luisteren. Wie weet was dat altijd al zo en ben ik te romantisch, maar het valt me wel op. Veel acteurs doen dat ook. Ze zijn bezig met wanneer ze zelf iets moeten zeggen, in plaats van te reageren op wat hun tegenspeler zegt. Ik geef acteerlessen aan de HKU en dat is een van de eerste dingen die ik de studenten leer.

Het mooiste wat er is staat en valt bij de prestaties van je acteurs. Waarom koos je voor Maarten Heijmans en Sallie Harmsen? Ik werd meteen verliefd op Maartens aanwezigheid toen ik hem zag als Ramses Shaffy in de miniserie Ramses. Sallie is later gecast. Zij en Maarten hadden tijdens de casting een spannende chemie. Acteurs kies je niet alleen op uiterlijk, maar op datgene wat ze in zich hebben. Hun karakter. Hun instinct. Een acteur moet het lef hebben om een rol echt te omarmen en dat is niet makkelijk. Ik ben veeleisend en wil diep ingaan op de materie. Ik wil echte mensen zien, geen acteurs. Het masker en de kleppen die je rond je ziel hebt om je te beschermen wil ik op beeld niet zien. Ik wil dat ze hun kwetsbaarheid tonen. Dat doe ik ook.

Laura van Zuylen

Het mooiste wat er is wordt op 31 januari om 20:00 uitgezonden op NPO3.