Te vroeg gejuicht

  • Datum 09-02-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Jacques van Heijningen

Het Rotterdam Media Fonds leek eind vorig jaar van de ondergang gered, maar de jubel is omgeslagen in rouw. Na dit jaar gaat de stekker uit het Fonds dat Rotterdam als filmstad tot leven wekte.

Heeft de Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer een klap van een molenwiek gehad? Het lijkt erop, want hoe anders te verklaren dat hij een Fonds om zeep helpt dat meer geld oplevert dan het kost?

De feiten: het Rotterdam Media Fonds kreeg afgelopen jaar 2,4 miljoen euro subsidie, maar de ontvangers — de meeste uit de filmsector — besteedden het driedubbele bedrag in de stad. Dat komt doordat het Fonds een bestedingsverplichting heeft: voor iedere euro steun moeten er minimaal twee in de stad worden besteed. In de praktijk kwam het subsidiegeld drievoudig terecht bij locale filmbedrijven, hotels en cateraars.

Het Fonds heeft het allemaal keurig uitgerekend, maar de cijfers maken geen indruk op Schrijer zegt de verbijsterde directeur van het Fonds Jacques van Heijningen. "Hij bestrijdt de cijfers niet, maar roept alleen maar: er is geen geld, er is geen geld."

Eind vorig jaar leek het Fonds na acties van de Rotterdamse filmsector gered. Weliswaar werd de subsidie voor dit jaar teruggebracht naar 1,5 miljoen euro, maar voor de jaren erna werd nieuw beleid aangekondigd. Van Heijningen trok op kantoor "een flesje bubbels" open. Naar nu blijkt, had hij beter kruidenbitter kunnen schenken.

De verbijsterde Van Heijningen: "Per 1 januari is het afgelopen. De kip met de gouden eieren wordt de nek omgedraaid. De creatieve audiovisuele sector kan Rotterdam verlaten." Van het nieuwe beleid verwacht hij niets. "Er wordt geen prijskaartje bij genoemd. Het mag geen geld kosten."

De drie medewerkers van het Fonds staan 1 januari op straat. Van Heijningen blijft nog even om de lopende zaken ("Er liggen zeshonderd aanvragen") af te handelen. Hij ziet ‘zijn’ Fonds als het eerste slachtoffer in een naderend bloedbad in de Nederlandse cultuursector. "Niet iedereen heeft het door, maar de grote slachting vindt plaats tussen 2012 en 2014. We rijden in Nederland heerlijk achteruit."

Jos van der Burg