Talent Awards voor beginnend filmtalent uitgereikt op NFF

Winnaars van Fentener van Vlissingen Fonds Award 2019

Vandaag zijn tijdens het Nederlands Film Festival de Talent Awards uitgereikt. Het gaat om de Filmprijs van de Stad Utrecht in de Debuutcompetitie en drie prijzen in de NFF Studentencompetitie. Tijdens de ceremonie werd ook nog de Videoland Academy gelanceerd, een initiatief dat jonge makers jaarlijks de mogelijkheid geeft om vier fictiefilms en een documentaireserie te maken. Het Filmfonds maakte bovendien haar Wildcard-winnaars bekend.

De prijs voor de beste debuutfilm ging naar Bruce Lee & the Outlaw van Joost Vandebrug. De regisseur ontving een beeldje en een check van €5000. Eenzelfde bedrag hoort bij de Pathé Tuschinski Award voor beste afstudeerfilm, die dit jaar ging naar May Divorce Be with You van Irene Lagendijk. Nog eens €5000 ging naar Tessel Jonkers van de Nederlandse Filmacademie, die de Film Producenten Nederland Award voor beste producent won. De Fentener van Vlissingen Fonds Award ter waarde van €7500 ging naar producenten Wladimir van Heester, Jesse van der Pluijm, Remy Mulder en Jana Mucek die zich volgens de jury als crewleden hebben onderscheiden bij de productie van Ningyo.

De net afgestudeerde winnaars van de Filmfonds Wildcards ontvangen een veel groter bedrag: €50.o00 maar liefst, te besteden aan de productie van een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm. In de categorie fictie wonnen Laurens Zautsen (afgestudeerd aan de HKU met Feniks) en Emma Branderhorst (HKU, Onderhuids). Ook bij de animatiefilms gingen de prijzen naar twee HKU-afstudeerders: Sanna de Vries (Huilbui) en Bas Hordijk (Perspective). De Nederlandse Filmacademie hield de eer hoog met twee onderscheidingen in de categorie documentaire: Roy Seerden (At Midnight plays a Dance-tune) en Hannah van Tassel (Un chanteur invisible).