’t Hoogt verhuist naar groter pand

  • Datum 25-11-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het ontwerp van architectenbureau Rapp+Rapp voor de Bieb++

Een langgekoesterde wens van het Utrechtse Filmtheater ’t Hoogt gaat in vervulling. De gemeenteraad heeft ingestemd met de bouw van de Bieb++. ’t Hoogt gaat in dit multifunctionele gebouw acht bioscoopzalen huren. Het plan heeft voor tweespalt gezorgd in de Utrechtse bioscoopwereld.

Het is in deze tijden van bezuinigingen een opmerkelijke stap: het Utrechtse college van GroenLinks, D66 en PvdA investeert fors in een cultuurtempel vlakbij het Centraal Station. In het multifunctionele gebouw komen naast honderdvijftig woningen de nieuwe vestigingen van de centrale bibliotheek en Filmtheater ’t Hoogt. Dat betekent dat ’t Hoogt naar planning in 2016 van de huidige locatie in de oude binnenstad naar een ultramodern ‘Artplex’ op het Smakkelaarsveld verhuist. De bioscoop gaat van ruim tweehonderd stoelen naar zeshonderd.

In het nieuwe gebouw wil ’t Hoogt niet alleen films laten zien, maar deels in samenwerking met de bibliotheek ook lezingen, exposities, debatten en gespecialiseerde festivals organiseren. "Voor ons wordt het niet gewoon een nieuwe bioscoop, en voor de bibliotheek niet gewoon een nieuwe plek om boekenkasten neer te zetten," zegt Noor van Venrooy van ’t Hoogt. "Onze activiteiten moeten in de huidige tijdsgeest geplaatst worden en daarom, kort gezegd, hipper en sneller worden. Het monumentale van het huidige pand heeft zijn charme, maar kent ook grote beperkingen op het gebied van innovatie en vooruitgang. We barsten hier uit onze voegen."

Over de komst van de Bieb++ wordt in Utrecht al jaren gediscussieerd. De SP, Leefbaar Utrecht en de VVD vinden de financiële risico’s die aan het nieuwe gebouw zijn verbonden te groot. Ook Jos Stelling, directeur van de Utrechtse filmhuizen Springhaver en het Louis Hartlooper Complex, sprak zich uit tegen de plannen. Op een raadsinformatieavond beschuldigde hij het college eerder deze week van concurrentievervalsing. Hij is bang dat ’t Hoogt op de nieuwe locatie commerciëlere films zal gaan draaien om de zalen te vullen. Dat zou volgens hem de "doodsteek" zijn voor het Louis Hartlooper Complex.

Erik Schumacher