Succesvol lobbyen

  • Datum 12-11-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Jacques van Heijningen

Wat diergaarde Blijdorp niet lukte, lukte het Rotterdam Media Fonds wel. Het is erin geslaagd om het gemeentelijke financiële hakbeleid af te weren.

Filminstellingen die door bezuinigingen dreigen te worden weggevaagd, moeten gaan praten met directeur Jacques van Heijningen van het Rotterdam Media Fonds. Als het aan het gemeentebestuur van Rotterdam lag, zou het Rotterdam Media Fonds, dat audiovisuele producties subsidieert met als voorwaarde dat de ontvangers het dubbele bedrag in Rotterdam uitgeven, over een jaar van de kaart worden geveegd. In 2011 zou het jaarlijkse budget van 2,4 miljoen euro worden gehalveerd en daarna zou een streep door het Fonds gaan.

Van Heijningen sloeg groot alarm, waarna het Rotterdamse filmveld in beweging kwam. Tientallen filmmakers, producenten en andere betrokkenen bezochten een gemeentelijke commissievergadering, waar acteur Dragan Bakema en filmmaker Roy Dames mochten uitleggen waarom het Fonds belangrijk is.

Het heeft blijkbaar indruk gemaakt, want de gemeenteraad heeft besloten dat het Rotterdam Media Fonds blijft bestaan. Volgend jaar mag het 1,5 miljoen euro besteden. Voor de jaren erna moet de wethouder in opdracht van de gemeenteraad nieuw beleid formuleren.

Een opgetogen Van Heijningen: "Ik ga ervan uit dat in dat nieuwe beleid plaats is voor het Rotterdam Media Fonds. Ik kan me niet voorstellen dat dat niet het geval zal zijn." Hoe hij dit succes voor elkaar heeft gebokst? "Je moet politici ervan overtuigen dat cultuur geld kost. Dat kost heel veel tijd. We hebben de laatste weken eindeloos veel lange en korte verhalen over ons werk gehouden. Maar het heeft gewerkt." Taart? "We trekken een flesje bubbels open."

Jos van der Burg