Submarine krijgt opnieuw subsidie

  • Datum 18-05-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Collapsus

Multimediaproducent Submarine Channel werd vorig jaar uit de rijkscultuurnota geknikkerd, maar heeft nu een positief advies gekregen van het Architectuurfonds. Het kan jaarlijks 350.000 euro tegemoet zien — iets meer dan in de voorgaande periode.

Geen Webby Award, wel een zak met geld. Submarine Channel, productiehuis van webdocumentaires en webanimatiefilms, heeft een paar spannende maanden achter de rug. Demissionair staatssecretaris Zijlstra (VVD) besloot vanaf 2013 in de rijkscultuurnota niet langer rechtstreekse subsidies beschikbaar te stellen voor e-cultuur. Instellingen werden doorverwezen naar het Stimuleringsfonds voor de Architectuur, waar ze elke twee jaar moeten aanvragen.

Het verlossende besluit kwam vorige week. Submarine Channel, verantwoordelijk voor The Art of PhoHola Lara! en Collapsus, kan in 2013 en 2014 rekenen op 350.000 euro per jaar. Dat is zelfs iets meer dan het subsidiebedrag in de cultuurplanperiode 2009-2012. Het wachten is nog op het advies voor financiering van de gemeente Amsterdam. Maar dat Submarine dreigt te worden gestraft voor "being succesfull", zoals het op de eigen website uitdrukte, daarvoor hoeft het niet meer te vrezen.

Submarine wil zich de komende jaren blijven richten op trans- en multimediale producties. Het blijkt daarin redelijk succesvol, gezien de 65.000 bezoekers die The Art of Pho sinds de release in januari wist te trekken, en de Webby-nominaties voor online film en video en motion graphics. Die werden, net als een jaar eerder met Collapsus, niet verzilverd. Een tegenvaller, zegt pr-medewerker Yaniv Wolf. Er is namelijk uitgebreid campagne gevoerd. "Maar een publieksprijs winnen blijft lastig voor een onafhankelijk productiehuis. Zie maar eens op te boksen tegen een animatiefilm met 6 miljoen hits op YouTube."

Wolf geeft aan stiekem ook wel een juryprijs te hebben verwacht. "Onze bewegende strip is geen typische animatie- of interactieve film. Misschien dat de jury hem daarom over het hoofd heeft gezien. Tijd dus voor een nieuwe Webby-categorie, voor motion comic."

Het Architectuurfonds heeft ook positief geadviseerd over vier andere instellingen op het gebied van e-cultuur. Het gaat om Mediamatic, V2, De Waag en Steim, die de komende twee jaar ook even uit onzekerheid zijn verlost.

Niels Bakker