Stripverfilming wint HAFF

  • Datum 02-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Alois Nebel

Het vijftiende Holland Animation Film Festival in Utrecht is dit weekend afgesloten met de uitreiking van diverse prijzen. Alois Nebel van de Tsjech Tomáš Lu?ák, een verfilming van een serie historische beeldromans over spoorbeambtes, won de internationale competitie voor lange animatiefilms.

De internationale competitie voor lange animatiefilms op het HAFF bestond dit jaar uit negen titels. De jury koos unaniem voor Alois Nebel van Tomáš Lu?ák. De film biedt volgens het juryrapport een ‘bijna perfecte combinatie van visuele stijl, narratief en — doorslaggevend voor ons — een boeiende historische setting’. Alois Nebel is een verfilming van een drietal beeldromans. De film speelt zich af in de jaren tachtig en gaat over een spoorbeambte die hallucineert over de verdrijving van Duitsers uit Centraal-Europa na de Tweede Wereldoorlog. Alois Nebel was afgelopen jaar de Tsjechische inzending voor de Oscars.

Minstens zo belangrijk op het HAFF zijn de competities voor korte films. De Belgisch-Nederlandse coproductie Oh Willy… van Emma de Swaef en Marc James Roels won de prijs voor beste narratieve korte film. De Amerikaan Steven Subotnick maakte met Two volgens de jury de beste niet-narratieve korte film. De Britse Julia Pott won de prijs voor de beste Europese studentenfilm met Belly, een film die volgens de jury ’tegelijkertijd teer en walgelijk’ is. De publieksprijs voor Nederlandse animatie ging naar Boer Jansen van Arjan Wilschut.

Erik Schumacher