Streaming streeft voor het eerst bioscoop voorbij

De Covid-19 uitbraak en lockdown hebben de bioscoopbranche een stevige knauw gegeven en streamingdiensten juist een duwtje in de rug. Accountantsbureau PWC heeft in de 21 editie van haar Global Entertainment & Media Outlook becijferd dat Netflix, Amazon, Disney+ en andere platforms dit jaar voor het eerst meer omzet draaien dan de bioscopen.

De inkomsten van bioscopen zullen dit jaar naar verwachting 66% lager uitvallen dan in 2019. Streamingdiensten profiteerden echter van al dat verplichte thuiszitten. De verwachting is dat zij een plus van 26% kunnen noteren aan het einde van dit jaar. Dat streaming de bioscoopervaring inhaalt is een proces dat al jaren bezig is, maar het is voor het eerst dat de platforms daadwerkelijk groter zijn dan de theaters.

De bioscoopsector laat de grootste krimp zien ooit gemeten in de 21 jaar dat PWC haar rapport uitbrengt. De wereldwijde omzet zal naar schatting uitkomen op $2.019 miljard en dat is minder dan in 2018. Voor de komende vier jaar wordt wel weer een groei van 2,8% voorspeld maar streamingplatforms zullen veel harder blijven groeien. De inkomsten zullen in 2024 twee keer zo hoog zijn en daarmee het dubbele van de kaartverkoop in cinema’s.