Stoker slotfilm IFFR

  • Datum 15-01-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Stoker, het Engelstalige debuut van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook, is de slotfilm van de 42ste editie van het International Film Festival Rotterdam. De vertoning op 2 februari is meteen de internationale première. In dit donkere seksueel-psychologische drama grijpt de regisseur van Oldboy terug naar zijn grote voorbeeld Hitchcock.

Het was Hitchcocks Vertigo die Park Chan-Wook deed besluiten filmmaker te worden. Bloedstollende spanningsbogen, stevig aangezette visuele symboliek en karakters die in slowmotion ontsporen zijn vaste ingrediënten in zijn films, waaronder Thirst en Sympathy for Mr. Vengeance. In 2003 brak de Koreaan internationaal — ook in ons land — door met wraakfilm Oldboy, waarin een man na vijftien jaar eenzame opsluiting zijn plaaggeest gaat opsporen.

Stoker, Parks Engelstalige debuut waarin meer dan een echo van Hitchcocks Shadow of a Doubt doorklinkt, is een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre. De film draait om een familie die met glans aanspraak maakt op het predicaat ‘dysfunctional’. Evelyn Stoker (een enorm stuurs kijkende Nicole Kidman) en haar dochter India (Mia Wasikowska) proberen het dodelijke auto-ongeluk van vader Richard te verwerken. Maar dan staat plots Richards broer Charlie (Matthew Goode) op de stoep — een familielid van wie India niet eens wist dat hij bestond. Zijn aanwezigheid slaat de twee vrouwen emotioneel nog verder uit het lood. India komt er al snel achter dat de mysterieuze oom er een verborgen agenda op na houdt. Maar in plaats van woedend of verschikt te reageren, wordt ze verliefd op hem.

De titel van de film verwijst naar Bram Stoker, schrijver van Dracula. Maar traditionele bloedzuigers komen in deze film niet voor. Het gevaar komt hier van een opportunistische charmeur die het voorzien heeft op moeder en dochter — allebei mooi en bloedverwanten bovendien.

De vertoning van Stoker vindt plaats in de grote zaal van De Doelen en begint om 21 uur. Voorafgaand wordt de UPC Publieksprijs voor beste festivalfilm uitgereikt en de Dioraphte Award voor beste Hubert Bals Fonds-film. Vanaf 11 april is Stoker te zien in de Nederlandse bioscoop.

Edo Dijksterhuis