Stemrondes publieksprijzen NFF van start gegaan

  • Datum 04-09-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

kanshebber voor een Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs: Mees Kees

De stem van het publiek telt op het Nederlands Filmfestival, op meer dan één manier. Vanaf deze week kan er via YouTube gestemd worden voor de NFF Online Competitie. Bovendien kan er bepaald worden welke van de zestien Gouden Films van het afgelopen jaar het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs verdient.

Het aantal inzendingen voor de NFF Online Competitie lag met 176 korte films ongeveer tien procent lager dan in 2012, toen er 196 inzenders waren. Met zestig inzendingen was vooral de categorie videoclip dit jaar erg populair. Het aantal geselecteerden is precies gelijk aan dat van de vorige editie: 91. Zij strijden om prijzen in de categorieën fictie, animatie, documentaire, videoclip en innovatief, die worden uitgedeeld door een vakjury.

Via het NFF-kanaal op YouTube kan het publiek ook een stem uitbrengen. Vorig jaar gebeurde dat ruim negentienduizend keer. Toen won de animatiefilm Papegaai van Peter Lub/Kud site. Aan de UPC Publieksprijs is een net zo groot geldbedrag verbonden als aan de andere onderscheidingen, namelijk 2500 euro. De prijsuitreiking vindt plaats op 2 oktober tijdens de NFF Online Avond.

Twee dagen later wordt het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor één van de zestien films die in het afgelopen jaar minstens de status van Gouden Film (meer dan honderdduizend bezoekers) hebben behaald. Het gaat om: Alleen maar nette mensen, Bobby en de geestenjagers, Het bombardement, De club van Sinterklaas & het geheim van de speelgoeddokter, Daglicht, De groeten van Mike!, Koning van Katoren, De marathon, Nijntje de film, Sint & Diego en de magische bron van Myrna, Spijt!, Ushi must marry, Valentino en Verliefd op Ibiza. Twee films — Mees Kees en Alles is familie — haalden zelfs de platina status. Ze trokken meer dan vierhonderdduizend bezoekers.

Die uitverkiezing is een tweetrapsraket. Tot en met 24 september kan er online via de sites van festival en sponsor of via UPC gestemd worden. De drie populairste titels belanden op een shortlist die op 26 september bekend wordt gemaakt. De tweede stemronde loopt tot en met 3 oktober. De dag daarna, tijdens het Gala van de Nederlandse Film, wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt.

Edo Dijksterhuis