Stemprocedure Gouden Kalveren aangepast

Voorselectie maakt stemming behapbaarder

  • Datum 07-03-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

De stemprocedure voor het bepalen van de Gouden Kalveren voor speelfilms en lange documentaires wordt aangepast. Dat melden het Nederlands Film Festival (NFF) en de Dutch Academy For Film (DAFF) vandaag in een gezamenlijk persbericht. Meer filmprofessionals zijn voortaan stemgerechtigd en ze hoeven ieder minder films te bekijken.

De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren voor speelfilm en lange documentaire worden sinds 2015 bepaald door middel van het zogenaamde Academysysteem. Niet een vakjury, zoals daarvoor, maar een grote groep filmprofessionals bepaalt de uitslag. Ook de Oscars, de Britse Bafta’s en Franse Césars worden op die manier toegekend.

Het nadeel is echter dat iedere stemmer veertig tot soms wel tachtig films moet bekijken om een evenwichtig oordeel te vormen over een sectie. Bijna onbegonnen werk voor acteurs, filmmakers, editors en anderen die eerder meer dan minder dan acht uur per dag werken. Om hen te ontlasten is nu een voorselectie geïntroduceerd. Elke ingeschreven stemmer krijgt willekeurig vijftien films toegewezen die hij bekijkt en beoordeelt met een cijfer tussen 1 en 10. De vijftien speelfilms en vijftien lange documentaires met de hoogste gemiddelden gaan door naar de volgende ronde waar de nominaties worden bepaald.

Een andere vernieuwing is dat meer mensen lid kunnen worden van de DAFF. Voorheen moest je CV minstens drie speelfilms en/of lange documentaires bevatten. Nu zijn drie hoofdcredits voor televisiedrama of televisiedocumentaire ook voldoende voor toelating. Naast acteurs, regisseurs en cameralieden mogen ook andere filmprofessionals zich aanmelden.

Voor de Gouden Kalveren van de 39e editie van het NFF kunnen films meedingen die zijn uitgekomen tussen 1 juli 2018 en 26 september 2019. Dat betekent dat films die tijdens het festival in première gaan nog steeds niet in aanmerking komen voor een Gouden Kalf maar moeten wachten tot de volgende editie. De 2019-editie van het NFF vindt plaats van 27 september tot en met 5 oktober in Utrecht.