Stand van de sterren maakt kans op EFA

  • Datum 18-10-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Stand van de sterren

Na de prijs voor de beste lange documentaire op het IDFA en een speciale juryprijs in Sundance maakt Stand van de sterren kans op wederom een prestigieuze onderscheiding. De film is een van de drie genomineerden voor de European Film Award voor beste documentaire.

De European Film Awards worden als Europese tegenhanger van de Oscars sinds 1988 uitgereikt, maar nog nooit won een Nederlandse productie de Prix Arte voor beste documentaire. Dit jaar zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Stand van de sterren, het slotdeel van Leonard Retel Helmrichs drieluik over een Indonesische familie, behoort tot de laatste drie kanshebbers.

Ook als Stand van de sterren het niet wordt, is er kans op Nederlands succes. ¡Vivan las Antipodas! van de Russische regisseur Victor Kossakovsky is eveneens genomineerd. De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds en is een coproductie van Lemming Film en de VPRO. Met Pina, de derde genomineerde, hebben Stand van de sterren en ¡Vivan las Antipodas! een geduchte concurrent. Regisseur Wim Wenders won de Prix Arte in 1999 al eens met Buena Vista Social Club.

Het is nu aan de 2500 leden van de European Film Academy om te bepalen welke film de prijs voor beste documentaire verdient. De European Film Awards worden op 3 december uitgereikt in Berlijn.

Erik Schumacher