Staking Holly­wood-acteurs na 118 dagen voorbij

Het heeft bijna zeventien weken geduurd maar de acteursvakbond en de studio’s zijn eruit: de langste acteursstaking in de geschiedenis van Hollywood is sinds gisterenmiddag voorbij. Er is een akkoord bereikt over onder meer minimumloon, het meedelen in winst van streamingdiensten en het gebruik van kunstmatige intelligentie.

De opluchting is groot. Niet alleen bij de studio’s die sinds het begin van de staking op 14 juli meer dan $6 miljard verlies hebben gedraaid. Ook het voetvolk van de set, dat zo lang op een houtje heeft moeten bijten dat velen maar iets anders zijn gaan doen, is blij weer aan de slag te gaan. En Kevin Bacon vierde het nieuws met een herneming van zijn dansje uit Footloose (1984).

De precieze invulling van het akkoord is nog niet naar buiten gebracht, want de 160.000 leden van de acteursvakbond SAG-AFTRA moeten het nog officieel goedkeuren. Wel is bekend dat het minimumloon fors omhoog gaat. De verhoging is zelfs de grootste in veertig jaar. Dat was hard nodig volgens de belangenbehartigers omdat de levenskosten in LA en New York, de plekken waar de meeste acteurs wonen en werken, de laatste jaren de pan zijn uitgerezen.

Over de meeste financiële kwesties – pensioen, premies voor gezondheidszorg, meedelen in de opbrengsten van steamingdiensten – waren acteurs en studio’s het op een gegeven moment eens. Het laatste struikelblok was de inzet van kunstmatige intelligentie. De angst bestaat dat overleden acteurs met behulp van computers tot leven worden gewekt en films in de toekomst worden bevolkt door digitale zombies. Helemaal uitgesloten is het gebruik van virtuele acteurs niet, maar als studio’s nu een personage inzetten dat aantoonbaar eigenschappen heeft van een bestaande acteur – de neus van Jennifer Aniston of de kaaklijn van Brad Pitt – moet toestemming worden gevraagd aan die persoon.

De overeenkomst tussen acteurs en studio’s, die geldig is voor drie jaar, is zwaarbevochten en heeft nogal wat schade veroorzaakt. Naast het miljardenverlies voor de industrie verloren in Amerika zo’n 45.000 mensen hun baan. Voor bioscopen en filmtheaters is vooral het uitstel van releases een probleem. De productieprop die na corona in de pijplijn zat, was amper weggewerkt of er is weer sprake van een verstoorde releasekalender. Vooral in het geval van blockbusters, de kurk waar de sector op drijft, kan het schuiven met titels het verschil maken tussen een geslaagd of een geflopt jaar.

De Walt Disney Company was de eerste om na het beëindigen van de staking zijn herschikte agenda naar buiten te brengen. Deadpool 3 wordt verschoven van 3 mei naar 26 juli. Captain America: Brave New World zou oorspronkelijk volgende zomer uitkomen maar gaat nu op 14 februari 2025 in première. En de Marvel-film Thunderbolts wordt ook een half jaar uitgesteld.