Speciale dag ter ere 125ste verjaardag Stan Laurel

  • Datum 27-08-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Stan Laurel

Buster Keaton noemde hem de ‘grappigste man op aarde’, grappiger dan Charlie Chaplin of hijzelf. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Stan Laurel geboren werd. Ter ere hiervan wordt op 19 september een Laurel & Hardy-dag gehouden in Pathé Tuschinski met vier films geselecteerd door gastprogrammeurs.

Een kleine plaquette op de gevel van een rijtjeshuis in het Britse Ulverston geeft aan dat hier Stan Laurel geboren is. Het was 16 juni 1890 en Laurel heette toen nog Arthur Stanley Jefferson. De zoon van theateracteurs staat zelf al op 16-jarige leeftijd op de planken. In 1910 reist hij naar de VS als lid van Fred Kano’s Army, een variétégezelschap waar ook Charlie Chaplin deel van uitmaakt. Beide besluiten te blijven en belanden in de filmindustrie. Rond 1920 ontmoet de komiek de Australische actrice Mae Dahlberg, die hem overhaalt zijn naam te veranderen en hem een eerste contract bezorgt bij Universal.

The Lucky Dog (1921) markeert de eerste samenwerking tussen Laurel en Hardy, maar het is pas in 1926 dat de twee doorgaan als vast duo. De ijzersterke combinatie van ‘de dikke’ en ‘de dunne’ levert 106 korte en lange films op. Na Hardy’s dood in 1957 is Laurel te gedeprimeerd om nog te acteren en trekt hij zich terug in het appartement waar hij woont met zijn vierde echtgenote Ida Kitaeva Raphael. Vier jaar later krijgt hij een ere-Oscar. Op 23 februari 1965 overlijdt hij aan een hartaanval. Zijn grafschrift had hijzelf enkele dagen ervoor geschreven: ‘If anyone at my funeral has a long face, I’ll never speak to him again.’

Voor de Laurel & Hardy-dag hebben gastprogrammeurs hun favoriete film geselecteerd. Paul de Leeuw, Carice van Houten, Freek de Jonge en André van Duin kozen voor echte klassiekers. Voor de pauze worden de korte films Liberty (1929), Blotto (1930) en County Hospital (1932) gedraaid. De Britse organist Donald Mackenzie begeleidt Liberty, de enige zwijgende film van het rijtje, op het Wurlitzerorgel van het theater. Na de pauze draait Way Out West (1937), waarin Stan en Ollie een kostbaar erfstuk moeten overhandigen aan een arm weesmeisje die zij niet kennen waardoor ze slachtoffer worden van een hebberige salooneigenaar.

Edo Dijksterhuis