Speciaal Gouden Kalf voor gebroeders Van Warmerdam

  • Datum 08-09-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Alex en Marc van Warmerdam, broers en slagkrachtig regie-scenario-productietandem, krijgen tijdens het Nederlands Film Festival een speciaal Gouden Kalf uitgereikt. De prijs wordt voor de 32ste keer uitgereikt. De Van Warmerdams werden voorgegaan door onder andere Sandra den Hamer, Robby Müller, Paul Verhoeven en Wim Verstappen.

Het Kalf voor de Filmcultuur wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de Nederlandse filmcultuur. Het NFF-bestuur prijst Alex en Marc van Warmerdam om "hun voorbeeldige volharding in het bouwen aan een consistent oeuvre, voor het samenspel tussen een onalledaagse ideeënwereld en nuchtere dadendrang, en voor hun waarde als ambassadeurs voor de Nederlandse filmcultuur in de internationale arena."

Dat laatste is uiteraard een verwijzing naar Borgman, die in 2013 zijn wereldpremière beleefde in Cannes en daarmee de eerste Nederlandse film in 38 jaar was om mee te draaien in de competitie van het belangrijkste filmfestival ter wereld. Opvolger Schneider vs Bax werd niet geselecteerd voor Cannes maar was wel te zien op talloze andere internationale festivals.

De rolverdeling tussen de broers ligt vast vanaf de eerste film die ze samen maakten: Abel in 1986. Alex schrijft de scenario’s en doet de regie, Marc verzorgt de productionele kant. Daarnaast was Marc oprichter van bioscoop Het Ketelhuis en geeft hij leiding aan muziektheatergezelschap Orkater. Alex doet dat op zijn beurt voor De Mexicaanse Hond.

De bekendmaking van het Gouden Kalf voor de Filmcultuur kwam gelijktijdig met de aankondiging van het programma van aankomend Nederlands Film Festival (21-30 september). De 36ste editie telt 53 speelfilms, 119 documentaires, 122 korte films, 27 televisiedrama’s, 25 videoclips, 50 games en 10 interactieve projecten. Van al deze titels beleven er 92 hun première.

Op de slotavond van het festival worden de Gouden Kalveren uitgereikt, waarvoor de nominaties een week geleden bekend zijn gemaakt. Dit jaar is er een prijs bijgekomen: eentje voor interactieve producties. Het Gouden Kalf voor Beste Interactive wordt toegekend door een jury. De genomineerden zijn: De asielzoekmachine (Eefje Blankevoort en Els van Driel), Drawing Room (Jan Rothuizen en Sara Kolster) en The Modular Body (Floris Kaayk).

Edo Dijksterhuis