Sonny Boy inzending voor Oscars

Sonny Boy
Geen New Kids of Gooische vrouwen op de rode loper bij de Academy Awards van 2012. Sonny Boy van Maria Peters is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.
Sonny Boy, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Annejet van der Zijl, werd in de Nederlandse pers wisselend ontvangen. ‘Een verdienstelijke en integere verfilming, maar niet het grootse en meeslepende epos dat er allicht in had gezeten,’ oordeelde Leo Bankersen in de Filmkrant #329. ‘Meer een optelsom van aangrijpende momenten die je eerder ambachtelijk dan inventief kan noemen.’
Sonny Boy deed het met meer dan 400.000 bezoekers prima in de bioscoop. Toch komt dat bezoekersaantal niet in de buurt van de bijna twee miljoen Nederlanders die Gooische vrouwen bezochten. De grootste Nederlandse hitfilm in een kwart eeuw werd door de selectiecommissie niet Oscarwaardig bevonden. Ook het culturele fenomeen New Kids Turbo heeft het niet gehaald — dat blijft dus een acceptance speech waar we alleen maar over kunnen fantaseren.
Andere films die in aanmerking kwamen voor inzending waren bijvoorbeeld De Eetclub, Isabelle, Lang & Gelukkig, Loft, Majesteit, Rabat en Schemer. Black Butterflies van Paula van der Oest en Brownian Movement van Nanouk Leopold waren als Engelstalige films uitgesloten van deelname.
Voor Maria Peters breken spannende maanden aan. Op 24 januari 2012 maakt de Academy de Oscarnominaties bekend. Normaal gesproken wordt een week voor die tijd al een shortlist voor de categorie beste buitenlandse film gepubliceerd. In de geschiedenis van de Oscars werd zeven keer een Nederlandse titel genomineerd voor beste buitenlandse film. De Tweeling was in 2003 de laatste. Oorlogswinter was in 2009 dichtbij met een plek op de shortlist. De laatste keer dat Nederland de Oscar won, was in 1997 met Karakter.
Erik Schumacher