Song from the Forest wint belangrijkste prijs IDFA

  • Datum 30-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Song from the Forest

Song from the Forest, ook de grote favoriet onder het festivalpubliek, heeft de hoofdprijs van het IDFA gewonnen: de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary. De nieuwe, ter ere van de onlangs overleden Peter Wintonick ingestelde Special Jury Award for First Appearance ging naar Forest of the Dancing Spirits van Linda Västrik.

Beide films gaan toevalligerwijs over pygmeeën. In Song of the Forest, waar tijdens het festival zelfs een extra screening van werd georganiseerd omdat hij zo populair was, volgt regisseur Michael Obert de Amerikaan Louis Sarno die al 25 jaar tussen de pygmeeën in de Democratische Republiek Congo woont. In de film gaat hij voor het eerst met zijn zoon naar de VS. Västrik portretteert in haar film het Aka-volk, ook pygmeeën uit Centraal-Afrika.

De hoofdprijs waar een geldbedrag van 12.500 euro bij hoort, werd uitgereikt tijdens het afsluitende IDFA-gala in het Compagnietheater in Amsterdam. De nieuwe juryprijs voor beste debuut is 2.500 euro groot. Er is ook nog een Special Jury Award toegekend aan A Letter to Nelson Mandela van Khalo Matabane.

De NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary (10.000 euro) is gewonnen door Pussy versus Putin van de makers die op de aftiteling staan vermeld als Anonymous Anonymous. De registratie van de strijd van anarcho-kunstenaars Pussy Riot tegen het Poetin-regime versloeg daarmee Kismet van Nina Maria Paschalidou en Soul Food Stories van Tonislav Hristov.

De strijd om de IDFA Award for First Appearance (5.000 euro) ging tussen Ariel van Laura Bari, Judgment in Hungary van Eszter Hajdú en My Name is Salt van Farida Pacha. Het is de laatstgenoemde die de prijs kreeg voor haar registratie van het zoutwinningsproces in de woestijn van India.

Awake werd uitgeroepen tot beste documentaire van Nederlandse makelij en Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster gingen met de 5.000 euro grote Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary naar huis. De even zo grote BankGiro Loterij IDFA Audience Award ging naar Twin Sisters van de Noorse Mona Friis Bertheussen.

Als beste studentenfilm kwam Final Destination van Ricardas Marcinkus uit de bus. De beste muziekdocumentaire van het jaar is Twenty Feet from Stardom van Morgan Neville, over de schaduwkanten van een bestaan als achtergrondartiest van wereldsterren. Jonathan Harris kreeg voor I Love Your Work de Firestartes IDFA DocLab Award for Digital Storytelling. En de special kinderjury riep Lydia blijft uit tot beste jeugddocumentaire. Regisseur Eline Helena Schellekens ontving daarvoor 15.000 euro voor het maken van nieuw werk.

Edo Dijksterhuis