Social distan­cing in opti­ma for­ma: film­fes­tival voor één

Zelfs met dertig mensen in de zaal is er nog besmettingsgevaar. Het Göteborg Film Festival komt daarom met een extreem consequente oplossing: een festival voor één bezoeker. Het ultra-exclusieve evenement vindt plaats op het afgelegen vuurtoreneiland Pater Noster. Ook op twee locaties in Göteborg wordt een Rémi-variant georganiseerd van het belangrijkste filmevenement van Scandinavië.

Net als veel andere festivals heeft de Göteborg-organisatie ervoor gekozen de 2021-editie virtueel te laten plaatsvinden. De enthousiasteling die op basis van interviews wordt geselecteerd voor een weekje filmeiland kan gezien worden als de mascotte van de live filmvertoning waar we allemaal naar snakken. Het zal een behoorlijk extreme ervaring zijn aangezien Pater Noster redelijk ver uit de kust ligt, buiten telefoonbereik en met enkel het geluid van golven die uit elkaar spatten op de rotsen. Volgens Jonas Holmberg, de artistiek directeur van het festival, staat The Isolated Cinema symbool voor het isolement dat veel mensen de afgelopen tijd hebben ervaren.

Het festival geeft het hoofdthema van dit jaar, Social Distances, verder invulling door ook op twee plekken in Göteborg zelf solo-filmvertoningen te organiseren. Het gaat om iconische locaties waar gewoonlijk heel veel mensen samenkomen. In het Scandinavium ijshockeystadion, waar onder andere de Rolling Stones en Whitney Houston hebben opgetreden, wordt de eenzame festivalganger middenin de arena geplaatst, omringd door lege tribunes. De Draken bioscoop in het stadscentrum zal iets minder unheimisch aanvoelen. De gelukkigen die worden uitgeloot voor een vertoning hier krijgen een persoonlijke introductie van de regisseur voorafgaand aan de film.