Slot vampierreeks goed voor zeven Razzies

  • Datum 24-02-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Zeven gouden frambozen voor de teenage vampiers

Ze kosten amper vijf dollar, zijn zo groot als een golfbal en goudkleurig gespoten, en worden vrijwel nooit in ontvangst genomen: de Golden Raspberry Awards, beter bekend als de Razzies. Gisteren werden de anti-Oscars voor slechtste filmprestaties voor de 32ste keer uitgereikt. Grote ‘winnaar’: Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2.

Het vijfde en laatste deel van Twilight Saga, een kruising tussen teenage movie, fantasy en horror light, was genomineerd in elf categorieën. Zeven van die nominaties werden verzilverd, waaronder die voor Worst Picture en Worst Remake/Rip-Off or Sequel. De cast werd ook ruim bedeeld met prijzen, en niet alleen die voor Worst Screen Ensemble. Kirsten Stewart werd verkozen tot Worst Actress, Taylor Lautner tot Worst Supporting Actor, en Lautner en Mackenzie Foy tot Worst Screen Couple. Bill Condon tenslotte werd uitgeroepen tot slechtste regisseur.

Indrukwekkend, maar nog bescheiden vergeleken met Adam Sandlers prestatie van vorig jaar. Toen wist de komiek met het bijzonder onleuke Jack & Jill tien prijzen binnen te harken, inclusief die voor slechtste actrice. Ook dit jaar figureerde Sandler in de genomineerdenlijstjes. That’s My Boy, dat de lat voor smakeloosheid weer wat hoger weet te leggen, leverde Sandler twee beeldjes op. Hij werd verkozen tot slechtste acteur en kreeg de prijs voor slechtste scenario.

Acterende zangeressen met grote ambities en beperkt talent liggen traditioneel goed bij de Razzies-jury. Madonna was lange tijd een geliefd doelwit en werd dan ook uitgeroepen tot slechtste actrice van de eeuw. Voor die eretitel zal Rihanna nog even moeten aanmodderen, maar een beloftevolle opvolger van de ‘material girl’ is ze wel. Voor haar debuutoptreden in Battleship kreeg de R ‘n’ B-zangeres de gouden framboos in de categorie ‘slechtste actrice’.

Nicolas Cage, Eddie Murphy, Jennifer Lopez en David Hasselhoff — allemaal namen met een abonnement op Razzie-nominaties — kwamen dit jaar wel weer voor in de lijstjes maar kwamen er genadig vanaf. Misschien is dat ook wel omdat de organisatie geen bijzondere categorieën had ingesteld. Wie weet wie er anders vandoor was gegaan met de prijs voor Most Flatulent Teen-Targeted Movie (Jackass: The Movie in 2002), Worst Excuse for Family Entertainment (RV in 2006) of Worst Reckless Disregard for Human Life and Public Property (Con Air in 1997).

Edo Dijksterhuis