Slechte filmzomer in Amerika, maar niet in Nederland

De grootste zomerflop in Amerika: Edge of Tomorrow
De Noord-Amerikaanse filmmarkt beleefde dit jaar de slechtste zomer sinds 1997. Marktanalist Rentrak becijferde dat het aantal verkochte bioscoopkaartjes met maar liefst 15% was gedaald ten opzichte van 2013. Reden: tegenvallende blockbusters. In Nederland valt het allemaal mee, ondanks het WK voetbal en het mooie weer.
Werd er vorig jaar in de VS en Canada in de vakantieperiode nog voor bijna 4,6 miljard dollar uitgegeven aan bioscoopkaartjes, deze zomer moest de branche genoegen nemen met 3,9 miljard dollar. Veel grote blockbusters, waar de bioscopen het vooral van moeten hebben, sloegen niet aan. De grootste flop was Edge of Tomorrow, het stervehikel van Tom Cruise. De film bracht een schamele 100 miljoen dollar op. Lang niet genoeg om zelfs maar de productie- en marketingkosten van 250 miljoen dollar te compenseren.
In Nederland is het plaatje iets rooskleuriger, zo blijkt uit cijfers van Stichting Filmonderzoek en de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten. Maar daar leek het in eerste instantie niet op. Het tweede kwartaal (april tot en met juni) begon heel goed met een plus van 32% in april ten opzichte van vorig jaar. Daarna kwam de klad erin, met het mooie weer in juni en het WK voetbal als belangrijkste oorzaak. In de maand dat Van Gaal en zijn elftal triomfen vierden, lag het bioscoopbezoek 43% lager dan in 2013. Het tweede kwartaal werd afgesloten met een krimp van 7%.
In het derde kwartaal, dat afloopt eind september, wordt weer veel goed gemaakt. Het aantal bezoekers tot en met 7 september komt op 5,4 miljoen en dat is weer 3% meer dan in dezelfde periode in 2013. In juli en augustus waren het vooral Hoe tem je een draak? (496.000 bezoekers), Dawn of the Planet of the Apes (417.000), Transformers: Age of Extinction (324.000), The Fault in Our Stars (342.000), Guardians of the Galaxy (252.000) en Sex Tape (302.000) die flink wat mensen naar de bioscoop wisten te trekken.
Vooral het succes van Sex Tape is opmerkelijk als je het vergelijkt met de Amerikaanse markt. Daar gold de komedie van Jake Kasdan als een van de grote tegenvallers. Edge of Tomorrow trok in Nederland overigens 128.000 bezoekers, nog altijd goed voor een 40ste plaats op de lijst met best bezochte films van 2014. Andere titels die aan de andere kant van de oceaan flopten, deden het ook hier een tikje minder. Voor Hercules werden 126.000 kaartjes verkocht, voor A Million Ways to Die in the West slechts 73.000.
De Nederlandse bioscoopbranche, die tijdens haar nieuwjaarsbijeenkomst al jaren achtereen groeicijfers kan presenteren, hoeft vooralsnog niet te vrezen voor een krimpjaar. Gekeken naar het totale aantal bezoekers vanaf 1 januari laat 2014 tot nu toe een kleine groei van 1,7% zien.
Edo Dijksterhuis