Slapen tijdens IFFR in het hotel van Joe

Power Boy (Mekong) van Apichatpong Weerasethakul

Wie na zes, zeven films per dag nog niet genoeg heeft gehad kan tijdens de komende editie van het International Film Festival Rotterdam zich ook ’s nachts nog onderdompelen in film. IFFR-regular Apichatpong Weerasethakul presenteert dan het eenmalige project Sleepcinemahotel. Een filmische ervaring waarin droom en waken in elkaar over lopen. En je kunt er overnachten.

Gedurende de eerste week van het festival is de Staalzaal van WTC Rotterdam ingericht als slaapzaal, compleet met bedden, hangmatten, douches en ontbijtvoorzieningen. Dag en nacht worden hier dromerige beelden geprojecteerd. De bedenker van het onconventionele overnachtingsconcept heeft vaker gezegd dat hij het niet erg vindt als mensen tijdens zijn films in slaap vallen, maar niet eerder was de uitnodiging zo expliciet.

De Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul – ‘Joe’ voor iedereen die dat teveel lettergrepen vindt – staat bekend om zijn meditatieve films. Hij won in 2010 een Gouden Palm voor Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives en won eerder al prijzen in Cannes voor Blissfully Yours en Tropical Malady.

De projectie tijdens IFFR 2018 ademt eenzelfde sfeer als zijn films. Het is geen loop. Alle beelden komen slechts één keer langs. Weerasethakul putte uit de archieven van EYE en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Weerasethakul is ook betrokken bij de eerste editie van Frameworks, het nieuwe platform van het IFFR. Ieder jaar zullen twee gevestigde namen worden gevraagd om jong talent voor te dragen dat een groter podium verdient. Een jury kiest twee winnaars uit de selectie die elk een beurs van €10.000 krijgen om een werk af te ronden dat tijdens het festival in première gaat.