SINT-discussie gesloten

  • Datum 02-12-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Johan Nijenhuis

‘Regisseur Johan Nijenhuis komt volgend jaar met een bioscoopfilm over Sinterklaas’, zo opende een ANP-bericht van afgelopen dinsdag. En zo valt de uitgebreide campagne die Nijenhuis begin november opzette tegen de in zijn ogen goedheiligman-onwaardige poster van Dick Maas’ sint ineens op zijn plek.

Het relletje lijkt geen promotioneel onderonsje met Dick Maas, zoals destijds werd gesuggereerd, maar gewoon een vooraankondiging van Nijenhuis’ eigen project, dat zeker al sinds 2008 in ontwikkeling is — toen kreeg het Filmfonds-steun voor treatmentontwikkeling. Volgens het persbericht moet de grote film van sinterklaas ‘de grootste en duurste sinterklaasfilm ooit’ worden, een warme en sfeervolle sinterklaasfamiliefilm. Of in de woorden van producent Klaas de Jong: ‘Kruimeltje in sinterklaastijd’. Alles wat sint niet was, dus.

Ondertussen laat Maas tussen neus en lippen door vallen dat hij best nog wat ideeen voor sint-sequels had liggen. En met het succes van de eerst film zouden die best eens vlot in productie kunnen gaan. Dus zo tekent het promotiecircuitje voor november 2011 zich ook alvast aan: Maas mag in De Wereld Draait Door komen kankeren hoe braaf en saai Nijenhuis’ Sinterklaasfilm is geworden, en hoe anders hij dat aanpakt voor zijn sint 2, november 2012 in de bioscoop.

Joost Broeren