Simone van Dusseldorp over telefilm BRIEFGEHEIM

  • Datum 11-02-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

BRIEFGEHEIM

briefgeheim sluit dit jaar de reeks telefilms af. Simone van Dusseldorp maakte een actiefilm over de elfjarige Eva (Hanna Obbeek), die een geheime brief vindt en zo een crimineel ontdekt. Die zegt op zijn beurt dat haar vader voor hem werkt en een moordenaar is. De film, die vorig jaar het Amsterdamse jeugdfilmfestival Cinekid opende, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw. Van Dusseldorp: "Het originele verhaal is gedateerd, dus er zijn veel dingen veranderd. Nu gaat het over de Hollandse maffia en vastgoed. Maar de kern is hetzelfde gebleven: is je vader wel degene die je denkt dat hij is?"

Dit project begon voor Van Dusseldorp nogal hectisch. Ze werd tien dagen voor het draaien gevraagd om de regie over te nemen van Anne van der Heide, die door ziekte niet langer beschikbaar was. "Ik had één dag om te beslissen en ik heb even getwijfeld. Maar Briefgeheim was mijn lievelingsboek als kind, dus ik dacht: dit is mijn kans," vertelt de regisseur. "Anne had het perfect voorbereid, dus alle cast, crew en locaties waren er al. Ik heb met de acteurs alles nog een keer doorgenomen. De kinderen moesten natuurlijk even wennen, maar ze waren geen amateurs. Ik hoefde ze alleen een beetje bij te sturen. Dat was echt een makkie. Maar het blijven kinderen dus die krijgen ook soms de slappe lach."

Als Eva de brief heeft gevonden, ziet ze hoe een man wordt doodgeschoten. Dan zet Van Dusseldorp slow-motion in. "Daar houd ik erg van." En in deze scène heeft ook met de doelgroep te maken. "Ik heb zelf een dochter van acht en ik weet dat ze ervan gaat dromen als het te bloederig wordt. Als je wat meer afstand houdt, kunnen kinderen heel veel hebben. Bovendien moet je die moord laten zien, anders wordt het tuttig. Dus ik dacht: ik toon hem wel, maar niet zo dat je een stervende, reutelende man ziet. Ik focuste op de reactie van dat meisje en ik deed die moord in slow-motion."

Als Eva speels met haar handen tot een pistool gevouwen door de werkplaats van haar vader sluipt om hem te laten schrikken, is dat een eerste aanwijzing naar wat er gaat komen. Van Dusseldorp: "Dat is vanuit het kind bedacht. Het is stoer om een spion te zijn. En ondertussen is het natuurlijk een hint. In film is alles symbolisch." Tegelijkertijd maakt die actie Eva een stuk stoerder dan haar angstige tegenhanger op papier. "Dat is echt mijn smaak, ik houd van stoere hoofdpersonen. Dit is echt een filmheldin."

Laura van Zuylen

briefgeheim wordt zaterdag 12 februari om 19:00 uitgezonden op Nederland 3.