Shortlist Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek

  • Datum 31-07-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Genomineerden voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek

Dit jaar wordt voor de tiende keer de Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek uitgereikt. De nominatiecommissie koos deze keer voor drie boekpublicaties. Op de shortlist staan: Tjeu van den Berk & Marjet Verbeek, Thomas Leeflang en Bram Reijnhoudt. De prijs wordt uitgereikt op 25 september, tijdens het Nederlands Film Festival.

De afgelopen jaren stonden er vaak auteurs van artikelen op de nominatielijst. Zo ging de allereerste Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek in 2005 naar Joyce Roodnat voor haar reeks Europese Filmklassieken in NRC Handelsblad en was vorig jaar Volkskrant-recensent Bor Beekman een van de winnaars. Maar dit jaar is louter gekozen voor publicaties in boekvorm.

De eerste nominatie is voor de essaybundel Het filmgesprek: woorden aan droombeelden wijden (spiritualiteit in de film) van Tjeu van den Berk en Marjet Verbeek. De derde en geheel gewijzigde druk van Thomas Leeflangs lijvige hoofdwerk Kijk! Luister! — Film en radio in Nederland onder Duitse dictatuur is de tweede titel op de shortlist. En de lijst wordt gecomplementeerd door Het zoveelste Laurel & Hardy boek van Bram Reijnhoudt, waarin de auteur artikelen bundelde uit het in 1984 opgerichte, aan Laurel en Hardy gewijde tijdschrift Blotto.

De winnaar wordt bepaald door stemming. Leden van Dutch Directors Guild, Filmproducenten Nederland, Documentaire Producenten Nederland, Netherlands Society of Cinematographers en Netwerk Scenarioschrijvers kunnen vanaf morgen hun voorkeur kenbaar maken. De winnaar ontvangt een geldprijs van duizend euro, een penning met oorkonde en een Zwarte Spiegel, een object met een oorsprong die teruggaat naar de alchemie in de klassieke Oudheid, waar het een hulpmiddel was bij de kunst van het schouwen.

De Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek, die gelieerd is aan het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, wordt uitgereikt aan een persoon die middels een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. Vorig jaar ging de prijs, behalve naar Bor Beekman, naar Rob van Scheers en Paul Verhoeven. De winnaars van 2013 zullen bij de prijsuitreiking van dit jaar een lezing geven.

Edo Dijksterhuis