Shortcutz opent seizoen met kortfilmmarathon

  • Datum 12-08-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Jurylid Vincent van Ommen en Eddy Terstall met Shortcutz-mascotte Mr Zee (foto: João Carlos Rodrigues)

Shortcutz, het open podium voor makers van korte films dat sinds januari dit jaar actief is in Amsterdam, opent het nieuwe seizoen met een zes uur durende marathon. Vanaf 3 september strijden er iedere dinsdagavond weer twee films om genomineerd te worden voor de titel ‘beste film van de maand’.

Precies om één minuut voor middernacht op 30 augustus wordt de aftrap gegeven in de Mediamatic Fabriek. Dan laat DJ Rocky Marsiano de alternatieve soundtrack horen die hij heeft gecomponeerd bij de kortfilmklassieker Un Chien Andalou van Luis Buñuel en Salvador Dalí. Daarna volgt tot elf uur ’s ochtends een stoet Nederlandse producties, afgewisseld met muziek, yoga en ontbijt. Te zien zijn onder andere Crosswords van Sander van Dijk, Wednesdays van Aaron Rookus, Stardust van Mischa Rozema, 12th of Never van Fadi Hindash, en Drag Junky en Flirt van Gabriel Bauer.

Die zes films waren de winnaars van het eerste half jaar Shortcutz Amsterdam. In januari 2013 gingen de vertoningen van start in Canvas: per avond twee competitiefilms van maximaal vijftien minuten en een gastfilm, gevolgd door discussie. Het totaal staat nu al op 87 films, met werk daartussen van bekende regisseurs als Jos Stelling, Eddy Terstall, Mark de Cloe en Rudolf van den Berg. Dat is iets meer dan de helft van het aantal films dat is ingediend — zo’n 150 — waar de jury een keuze uit moet maken. Dat wordt volgens de organisatie overigens steeds lastiger aangezien het niveau van de inzendingen iedere maand verbetert.

Jonge filmmakers een podium bieden en ze van elkaar laten leren. Dat is de doelstelling van Shortcutz, dat in 2010 begon in Lissabon en is uitgegroeid tot een internationaal netwerk verspreid over acht Europese steden. De inzending die in januari 2014 wordt uitgeroepen tot beste Nederlandse korte film van het jaar wordt niet alleen beloond met vijfduizend euro maar ook een tour langs alle Shortcutz-steden.

In haar korte bestaan is Shortcutz Amsterdam al gedwongen te verhuizen. Canvas aan de Wibautstraat, waar het allemaal begon, is vlak voor de zomer gesloten wegens verbouwing. De Kring (aan het Leidseplein) heeft het stokje overgenomen. Gewoonlijk is de kunstenaarssociëteit alleen toegankelijk voor leden en introducés, maar voor Shortcutz Amsterdam gaan de deuren voor iedereen en kosteloos open.

Edo Dijksterhuis