Selectie Tiger Awards Kort bekend

  • Datum 07-01-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Tokyo Giants van Nicolas Provost beleeft ook z’n wereldpremière in Rotterdam

Liefhebbers van de korte, kunstzinnig angehauchte film kunnen op het komende Filmfestival Rotterdam hun hart weer ophalen. Het programma Spectrum Shorts bevat maar liefst 186 korte en middellange films. En de selectie voor de Tiger Awards Competitie voor korte films is nu ook bekend: 23 titels strijden om de drie prijzen.

Wereldpremières zijn er van onder andere Tony Sederteg (Zweden), Sergei Loznitsa (Rusland), Nicolas Provost (België) en Guido van der Werve (Nederland). Laatst genoemde heeft de laatste jaren furore gemaakt in het internationale kunstcircuit. In zijn altijd genummerde films loopt hij voor een ijsbreker uit over arctisch ijs, laat hij balletdanseressen botsen met ME-ers of rent hij 24 uur onafgebroken rond een Finse blokhut. Zijn nieuweling Nummer veertien — volgens menig conservator zijn meest omvattende werk tot nu toe — registreert zijn hardlooptocht van Warschau naar het graf van Chopin in Parijs. Na vertoning in Rotterdam reist de film meteen door naar de hoofdstad, waar het tot en met 28 april te zien is in het Stedelijk Museum.

Onder de competitiedeelnemers ook de nieuwe film van David Verbeek, Immortelle (ook al een wereldpremière), Continuity van Omer Fast, Mae (The Mother) van Pimpaka Towira, Secretion van de op de recente Documenta indrukwekkende Willie Doherty, Janus van ‘art bad boy’ Erik van Lieshout en Eris van Claire Hooper. Al met al een bijzonder sterk veld, in ieder geval op papier. De jury bestaande uit beeldend kunstenaar Joost Rekveld, filmmaker Phil Collins en curator Solange Farkas zal er nog een stevige dobber aan hebben. Op 28 januari wordt in Worm bekend gemaakt welke drie filmmakers met drieduizend euro en een videocamera naar huis gaan.

Van de Finse kunstenaar Mika Taanila is de wereldpremière van Six Day Run opgenomen in de competitie. Maar daarnaast eert het festival deze maker van soms verontrustende films en installaties over de grenzen van de menselijke maakbaarheid met een klein retrospectief. Zijn belangrijkste eerdere films worden vertoond. In TENT worden bovendien de installaties Stimulus Progression (Rotterdam) en Most Electrified Town in Finland — deze zomer ook in de Documenta in Kassel — vertoond.

Het Spectrum Shorts-programma, dat tussen 24 en 28 januari speelt in Lantaren/Venster en tot de grootste in zijn soort binnen Europa behoort, is extreem divers. Sommige films duren amper drie minuten, andere klokken in op bijna een uur. De selectie 2013 omvat nieuw werk van twee voormalige winnaars van Tiger Awards voor Korte Films, Makino Takashi (Japan) en Nathaniel Dorsky (VS). Andere grote namen zijn: Serdar Yilmaz (Turkije), Marina Abramovic (VS), Hito Steyrl (Duitsland), Dominique Gonzalez-Foerster (Frankrijk), Johan Grimonprez (België), John Smith (Groot-Brittannië), Michael Almereyda (VS), Ben Rivers (Groot-Brittannië), Rosto AD (Nederland) en John Skoog (Zweden).

Als voortzetting van Power Cut Middle East van de vorige festivaleditie omvat Spectrum Shorts ook twee compilatieprogramma’s met recent werk uit het Midden-Oosten. Net als bij de andere programma’s is het volledige overzicht met filmtitels vanaf 17 januari te vinden op de website van het filmfestival.

Edo Dijksterhuis