Seinfeld: The Game belooft gelukkig even doelloos te worden als de serie

Seinfeld: The Game

De legendarische serie over niks krijgt mogelijk een even doelloze game-versie. Twee spellenmakers publiceerden hun onofficiële voorstel voor een officiële Seinfeld-game.

Een half jaar nadat Netflix de streamingrechten voor Seinfeld kocht, maakt ook de game-industrie zich klaar voor de digitalisering van de populairste sitcom van de jaren negentig. Spellenmakers Jacob Jenerka en Ivan Dixon publiceerden deze week hun gepolijste pitch voor een officiële Seinfeld-game.

Jenerka is bekend van de game Paradigm (2017), een eigentijds point-and-click-avontuur (denk aan The Secret of Monkey Island of Leisure Suit Larry) met een onderkoelde, absurde humor die doet denken aan het werk van Jared Hess of Taika Waititi. Dixon is animator en regisseur, bekend van onder meer de broeierige muziekvideo bij ‘Feels Like Summer’ van Childish Gambino. Naar eigen zeggen zijn beide mannen enorme fans van de show. Het belooft geen trouwe vertolking van de serie te worden, maar een volledig nieuw verhaal dat net als een oorspronkelijke aflevering zo’n halfuur duurt.

De videopitch toont vooral een uitvergroting van de misantropische kwaliteiten die Seinfeld zo’n keerpunt maakten in het tot dan zo heilzame sitcom-landschap. De zelfbenoemde ‘game over niets’ verkoopt zichzelf met leuzen als “Heb jij ooit een verschrikkelijk persoon willen zijn zonder gevolgen?” en “Ervaar zelf hoe het is om een beminnelijke, pathologische leugenaar te zijn!” Jerry, George en Elaine worden getoond als speelbare personages – “maar niet Kramer”, benadrukt Jenerka op verontrustende toon, terwijl onheilspellende muziek opzwelt en het beeld inzoomt op Kramers ongrijpbare tronie. “Niemand kan Kramer besturen.”

Zoals Seinfeld een deconstructie was van televisie in de jaren negentig, zo lijkt Seinfeld Adventure een eigentijdse deconstructie van zowel een destijds populair gamegenre als de televisieserie zelf te worden – mits het ooit gemaakt wordt. Vooralsnog blijft het bij twee mannen met een idee van niks.