Scouten nog voor de afstudeerfilms

  • Datum 04-06-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Broeders

Zeven korte fictiefilms en vijf documentaires — dat is de oogst van acht maanden stevig doorwerken. De derdejaars van de Nederlandse Filmacademie tonen op 6 en 7 juni de vooruitgang die Lichting 2015 dit jaar heeft geboekt. Wie het talent vroeg wil scouten, nog voor hun afstudeerfilms, kan reserveren voor een of meerdere programmaonderdelen van het Derdejaars Filmfestival.

Op vrijdagochtend kan er gekozen worden tussen een fictieblok en een documentaireblok. Wie ’s avonds komt kijken krijgt gemengde programma’s voorgeschoteld. Dat recept wordt nog een keer herhaald op zaterdag.

Op documentairegebied is het aanbod behoorlijk gevarieerd. De films zijn allemaal tussen de 13 en 16 minuten in lengte maar gaan zowel over puberleed in de Zeeuwse saaiheid (Vuurrood) als euthanasie (Praktiese Zaken). Buurt H. is een analyse van het grootstedelijke leven, Rubber Romance onderzoekt de mogelijkheid van echte liefde in het SM-circuit, en De Leermeester draait om een meester-gezelrelatie die vermoeilijkt wordt door autisme.

De fictiefilms zijn over het algemeen net een tikje korter; de kortste duurt tien minuten, de langste dertien. Opvallend veel makers kiezen voor het rauwe realisme van verhalen die in de maatschappelijke marge spelen. Dat geldt voor de Poolse arbeiders die in Blindrunners geld proberen te verdienen met een illegaal nachtelijk spel, de uit elkaar gedreven Khalid en Fahd in Broeders, de wegloper in Lieuwe, en de hoofdpersoon in Nero die het verlies van zijn beste vriend probeert te verwerken. Panopticum speelt direct in op de actuele vraag hoeveel social media overlaten van onze privacy. Masala Chai is een meer contemplatieve film over een bergbeklimmer die niet meer kan aarden in het dal. En met Chimera produceert deze lichting ook nog een horrorfilm.

Niet alle blokken zijn toegankelijk voor een algemeen publiek. Reserveren kan per online aanmeldformulier.

Edo Dijksterhuis