Schrijvers en filmers in debat over boekverfilmingen

  • Datum 21-09-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Tweeling (Ben Sombogaart)

In Nederland krijg je een film alleen gefinancierd als het scenario op een bekend boek is gebaseerd. En het boek is altijd beter dan de film. Tel die twee veelgehoorde klachten bij elkaar op, en je hebt een filmcultuur die uitsluitend uit slappe aftreksels bestaat. Is het echt zo erg? Hoog tijd voor een debat.

De Bezige Bij brengt tijdens het Nederlands Filmfestivals drie schrijvers en drie regisseurs bij elkaar om met elkaar de discussie aan te gaan over het bestaansrecht en de praktijk van de boekverfilming. Jan Siebelink (Knielen op een bed violen), Oscar van den Boogaard (Meer dan een minnaar) en Peter Buwalda (Bonita Avenue) vertegenwoordigen het perspectief van de auteur die zijn kindje afstaat. Mag een schrijver zich bemoeien met de verfilming van zijn boek? De aanwezige regisseurs zijn Pieter Verhoeff, Paula van der Oest en Ben Sombogaart, verantwoordelijk voor de respectievelijke boekverfilmingen De brief voor de Koning, Verborgen gebreken en De tweeling. In hoeverre zijn zij verplicht om trouw te blijven aan hun basismateriaal?

Felix Rottenberg leidt de discussie. Een concreet gespreksonderwerp ligt alvast voor de hand: Sombogaart is de beoogde regisseur van de verfilming van Knielen op een bed violen. Het gratis toegankelijke debat vindt plaats op 28 september vanaf half drie in de Hekman Foyer van de Stadsschouwburg Utrecht.

Erik Schumacher