Sandberg begint piratenzender in strijd tegen fascisme

  • Datum 16-02-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het Sandberg Instituut begint na de zomer met een eenmalige masteropleiding film, design en propaganda. Het is een utopisch platform dat via een piratenzender ’tegeninformatie’ de wereld in helpt, in de strijd tegen platformkapitalisme, post-truth propaganda, populisme en neofascisme. Activistische tijden herleven: het artistieke tegengeluid krijgt een spreekbuis.

Shadow Channel zal zich op verschillende manieren manifesteren: op internet, in filmtheaters, tentoonstellingen en de openbare ruimte, en misschien zelfs op tv. "De studenten zullen eigen werk maken, en in opdracht van organisaties wier boodschap wij willen versterken", vertelt Juha van ’t Zelfde, de voormalig artistiek directeur van het artistieke agentschap Lighthouse in het Britse Brighton die leiding gaat geven aan de nieuwe opleiding. "Werk kan een trailer zijn, een meme, muziekvideo, korte documentaire, vlog, live registratie of episodische reportage. Maar werk is tegelijkertijd ook de context waarbinnen het getoond wordt: het online platform, de installaties in een presentatieplek, optredens tijdens clubavonden en manifestaties in de openbare ruimte."

De expliciet politieke insteek maakt de opleiding volgens Van ’t Zelfde anders dan de andere filmopleidingen die Amsterdam al rijk is. En de samenstelling van het docententeam. "Een internationale mix van overwegend jonge filmmakers, designers, kunstenaars, academici en activisten, die zich in hun werk nadrukkelijk uitspreken over het belang van verbeelding om te komen tot een ander economisch systeem, het redden van het klimaat, en de strijd tegen het fascistisch populisme wereldwijd."

"Filmscholen van nu zijn voornamelijk gericht op vertoning in bioscopen en op televisie. Wij zijn breder en gebruiken de nieuwe elektronische podia om werk naar buiten te brengen. Dat betekent: nieuwe verhalen, nieuwe manieren om ze te vertellen en snel reageren op actualiteit. Maar tegelijkertijd ook: een direct distributiekanaal bieden voor reflectie op de huidige maatschappij dat opereert los van conventionele formats."

Het Sandberg Instituut is de postacademische poot van de Rietveld Academie, maar de nieuwe opleiding staat niet alleen open voor beeldend kunstenaars. Van ’t Zelfde: "We nemen vijftien studenten aan. We mikken breed. Designers die films maken, filmmakers die videogames maken, gamemakers die muziekvideo’s maken, muzikanten die hun optredens live streamen, en makers van alle andere nieuwe vormen van radicale expressie via bewegend beeld."

Wanneer de eerste output van Shadow Channel te zien zal zijn, weet Van ’t Zelfde nog niet. "Maar omdat we de logica van het internet volgen en dit een nieuwe generatie kunstenaars is, ga ik ervan uit dat we vroeg en veel zullen delen."

Edo Dijksterhuis