Safer space cine­ma voor ge­ën­ga­geerde film

Het International Queer & Migrant Film Festival en Stichting art.1 beginnen een eigen filmtheater: Supernova Cinema. Het programma bestaat voor 100% uit geëngageerde films en de aanduiding ‘safer space’ geeft aan dat dit een plek is voor verhalen van buiten de mainstream.

“Natuurlijk is er binnen reguliere filmfestivals en de programmering van bepaalde filmhuizen steeds meer aandacht voor onderwerpen als diversiteit, identiteit, migratie en dekolonisatie”, zegt Chris Belloni, medeoprichter en directeur van Supernova Cinema. “Maar het is de vraag in hoeverre dat soort instituten het ook echt voelen en het niet zien als een afvinklijstje. Bij ons zit het in de programmering, de samenstelling van het team, de partijen met wie we samenwerkingen aangaan – in alles eigenlijk.”

Het nieuwe filmtheater wordt gehuisvest in het OT301 gebouw aan de Overtoom in Amsterdam. Het International Queer & Migrant Film Festival, dat bestaat sinds 2015, werkte al twee jaar geleden samen met de organisatie die het pand uitbaatte. Toen het na anderhalf jaar coronapauze leeg kwam te staan en er een open call was voor hernieuwde invulling, stond de festivalorganisatie klaar met een plan. Een huis voor geëngageerde cinema is er nog niet in Nederland, maar Belloni noemt Bi’bak in Berlijn als voorbeeld. “Ook dat is opgezet door migranten en is bedoeld voor marginale stemmen. Ze hebben bijvoorbeeld een programma over decolonizing the screen.”

De opening staat gepland voor de eerste week van oktober. Maar voor die tijd moet er nog veel werk worden verzet. “Er staan nu 34 stoelen in de zaal en daar willen we zestien aan toevoegen. Ook investeren we in een nieuwe beamer en twee extra speakers om het geluid te verbeteren. De wanden hebben we al geschilderd, maar er komt nog een nieuwe vloer in, de bar wordt opgeknapt en er is een online kassasysteem in de maak.”

Om dat alles – plus een BHV-cursus voor medewerkers – te bekostigen voert Supernova Cinema nu een crowdfundingcampagne via Voordekunst. Met nog twaalf dagen te gaan is 59% van het streefbedrag van €25.000 binnen.

Supernova Cinema gaat overigens niet louter films programmeren met een queer of migranten thematiek, bezweert Belloni. “Dekolonisatie is een belangrijk onderwerp, maar ook klimaatverandering en de nijpende tekorten op de woningmarkt. Alle grote onderwerpen van nu komen aan bod, met inleidingen en nagesprekken. We zijn ook al door een partij uit de psychiatrie benaderd die een programma wil samenstellen over het verband tussen de coronacrisis en sociale onthechting.”

Het nieuwe theater is sowieso van de samenwerkingen. Eind oktober wordt één-op-één de programmering van het Soura Film Festival in Berlijn overgenomen. Belloni: “We zijn ook in gesprek met het Side by Side festival in Sint Petersburg en het Pri Film Fest in Kosovo. In geval een samenwerking gaan we niet alleen hun films vertonen maar ook een bijpassend feest, eten en discussies organiseren.”