RTL Nederland en 2CFILM maken samen drie films

  • Datum 14-05-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Eerder kocht RTL Nederland al de tv-rechten van 2CFILM-productie App

RTL Nederland en filmproducent 2CFILM hebben een overeenkomst gesloten voor de productie en distributie van drie speelfilms. De eerste, een romantische komedie getiteld Negen straatjes, is al in de maak en gaat eind 2013 in première. Volgens RTL is het de bedoeling dat dit het begin is van een meerjarige samenwerking.

Over de twee andere titels willen noch 2CFILM noch RTL iets kwijt. ‘De ideeën zijn er al wel maar er is nog niets concreet’, stelt Kim Koppenol van RTL Nederland. Vast staat dat het films zullen zijn ‘voor een breed publiek, passend bij onze doelgroep’.

Filmproducent en commerciële televisiezender kennen elkaar al langer. RTL kocht de televisierechten voor App, de eerste film geproduceerd door het in 2012 opgerichte 2CFILMS. Het trio achter het bedrijf — Edvard van ’t Wout, Robin de Levita en Kees Abrahams — heeft bovendien een flinke staat van dienst. Koppenol: ‘Wij hebben gekozen voor hun ervaring en expertise.’

Exclusief is de samenwerking niet. RTL Nederland investeert al tien jaar in Nederlandse films en de afgelopen drie jaar ook in Amerikaanse producties. Drijvende kracht hierbij is Bert Habets, sinds 2008 CEO van de zender maar al veertien jaar werkzaam voor de overkoepelende Holland Media Groep. ‘Voordat hij naar RTL kwam werkte hij bij een investeringsbank die investeerde in Hollywoodscripts’, vertelt Koppenol. ‘Hij heeft zijn filmliefde meegebracht naar RTL.’

RTL wil in de toekomst de banden met de filmwereld nog verder aanhalen. ‘Er is op dit moment veel discussie over de toekomst van de Nederlandse filmbranche en de oneerlijke concurrentie van ons omringende landen. Wij geloven in het belang van een sterke Nederlandse filmindustrie’, stelt Habets in een persbericht.

Puur getalsmatig heeft RTL tot op heden vooral geïnvesteerd in Amerikaanse producties: zo’n honderd titels. Recentelijk waren dat onder andere The Expendables 2 en Olympus has Fallen. Voor Walking with Dinosaurs — release gepland in december 2013 — neemt de zender de distributie op zich voor de Benelux. En hetzelfde geldt voor het Schwartzenegger-Stallone-vehikel Escape Plan.

Sinds 2003 heeft RTL haar naam verbonden aan twintig Nederlandse producties. ‘Maar onze betrokkenheid is daarbij veel groter’, aldus Koppenol. ‘Niet alleen zijn we betrokken bij de productie en de distributie maar we praten ook inhoudelijk mee.’ Een voorbeeld is de romantische komedie Leve Boerenliefde, die vanaf deze week in de bioscoop draait.

De deal met 2CFILM behelst een totaalpakket: naast bioscooprelease ook VOD- en televisierechten. Over het bedrag dat met de deal gemoeid is wil RTL ‘als beursgenoteerd bedrijf’ niets kwijt.

Edo Dijksterhuis