Rotterdams advies: kort LantarenVenster en IFFR
De gemeente Rotterdam moet de bijdragen aan het IFFR en filmtheater LantarenVenster vanaf 2013 met een vijfde verminderen. Dat adviseert de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Krijn Meerburg van LantarenVenster en Rutger Wolfson van het IFFR vinden het advies slecht onderbouwd.
‘Rotterdam heeft de pretentie gehad dé filmstad van Nederland te zijn, en deels is dat nog steeds zo,’ valt te lezen in de Cultuuradviezen 2013-2016, die gisteren bekendgemaakt werden door de Rotterdamse Raad van Kunst en Cultuur. Toch moet de Rotterdamse filmsector het in de plannen met fors minder geld doen. Daarmee deelt de film in de algehele malaise: het volledige Rotterdamse cultuurbudget daalt met 21 procent tot ruim 72 miljoen per jaar.
Het filmfestival van Rotterdam en filmtheater LantarenVenster moeten het in de Cultuuradviezen beiden met ongeveer een vijfde minder aan gemeentelijke subsidie doen. LantarenVenster, dat in 2011 voor ongeveer een derde van de inkomsten van de gemeente afhankelijk was, komt uit op een bedrag van 1.125.000 euro per jaar. Het IFFR krijgt volgens het advies vanaf 2013 jaarlijks een miljoen euro toebedeeld. Ook WORM wordt zwaar getroffen, met een subsidiedaling van bijna een kwart ten opzichte van dit jaar. Daarmee komt het voortbestaan van het cultureel centrum in gevaar, meldt WORM zelf. Het Arab Filmfestival blijft stabiel, terwijl het Architectuur Filmfestival voor het eerst structureel gesubsidieerd wordt.
LantarenVenster
Krijn Meerburg, algemeen directeur van LantarenVenster, is "behoorlijk teleurgesteld" in het advies van de RRKC. "Niet alleen omdat we minder geld krijgen, maar ook omdat de kwaliteit van de onderbouwing erg tegenvalt. Wij krijgen bijvoorbeeld de kritiek dat onze filmprogrammering niet vernieuwend genoeg is. Als je dat zegt, denk ik dat je niet begrijpt hoe een filmtheater werkt. Wij draaien van de kleinste documentaire tot de bredere arthouse. Ik waag toch wel te betwijfelen dat daar geen vernieuwende cineasten bij zouden zitten."
Ook met de kritiek van de RRKC dat LantarenVenster kansen mist op het gebied van sponsoring kan Meerburg weinig. "Ze verwijten ons dat we geen sponsorgelden hebben opgenomen in de begroting. Dan hebben ze niet goed gelezen, want in onze begroting staat heel duidelijk een ton aan sponsorgelden. Natuurlijk loopt het in ons nieuwe gebouw hartstikke goed en biedt dat nieuwe mogelijkheden. Maar we zitten hier pas een jaar. We zijn nog bezig om onze organisatie op te zetten. Ik vind het heel flauw om ons daar nu al op af te rekenen. Het getuigt niet van visie op ondernemen."
Als de gemeente het advies van de RRKC overneemt, zal dat volgens Meerburg waarschijnlijk ten koste gaan van de onderscheidende programmering in LantarenVenster — precies het tegenovergestelde van wat de RRKC eigenlijk voor ogen heeft. "We moeten er nog over nadenken, maar een voor de hand liggend scenario is dat we minder kwetsbare dingen kunnen doen, omdat die relatief weinig opleren. Het wordt een zware bevalling. Maar eerst gaan we lobbyen en brieven sturen om de gemeente op andere gedachten te brengen."
IFFR
Ook festivaldirecteur Rutger Wolfson van het IFFR heeft kritiek op de onderbouwing van de RRKC. Het is hem een raadsel waarom het IFFR meer gekort wordt dan andere instellingen die even positief gewaardeerd worden. "Ik vermoed dat het te maken heeft met het feit dat wij een goede track record hebben op het gebied van alternatieve financiering," zegt hij. "Ze denken dat wij een korting wel kunnen oplossen. Maar juist door die track record weten wij heel goed wat realistisch is. De opmerking dat onze sponsorbedragen te laag zijn, heeft me buitengewoon verbaasd. Ik kan me niet voorstellen dat die observatie gedaan is door mensen die op dit gebied meer praktijkervaring hebben dan wijzelf."
Wolfson vind het nog te vroeg om te zeggen wat de korting van de gemeentesubsidie voor het IFFR zou betekenen. Voordat hij de balans opmaakt, wil hij eerst afwachten wat er met de subsidies van het Rijk gebeurt. Hij heeft ondertussen niet veel hoop dat de Rotterdamse gemeenteraad nog verleid kan worden om het advies af te wijzen. "Als ik het zo inschat, is die kans heel klein. We gaan natuurlijk wel proberen om wat te lobbyen, maar ik ga niet enorm campagne voeren. Ik verwacht niet dat het veel zou opleveren."
Den Haag
Ook in Den Haag werd gisteren een advies uitgebracht voor het cultuurbeleid in de periode 2013-2016. Het totale budget daalt er met vijftien procent ten opzichte van dit jaar. Anders dan in Rotterdam wordt de filmsector hier gespaard. De subsidie voor Filmhuis Den Haag blijft stabiel op bijna acht ton per jaar. Movies That Matter en Indian Film Festival The Hague, die voorheen incidentele subsidies van de gemeente ontvingen, worden in het advies structureel gesteund met respectievelijk 125.000 euro en 30.000 euro per jaar.
Erik Schumacher