Rotterdammers houden pleidooi

  • Datum 22-10-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Maria Kraakman

Acteurs Maria Kraakman, Dragan Bakema en filmmaker Roy Dames zullen maandag op de openbare raadsvergadering in het Rotterdamse stadhuis pleiten voor het behoud van het Rotterdam Media Fonds. Roy Dames (foute vrienden): "Ik zal maandag als filmmaker een emotioneel pleidooi houden. Ik ben ooit uit Amsterdam weggegaan omdat ik daar een pistool tegen mijn kop kreeg vanwege de films die ik maakte. Nu maak ik al elf jaar documentaires in Rotterdam, maar als het fonds in 2012 ophoudt te bestaan, zal ik ook hier weg moeten. Tal van invloedrijke producenten hebben aangegeven te zullen vertrekken bij opheffing."

Protestvideoclips zullen maandag geprojecteerd worden op het stadhuis. "Leefbaar Rotterdam, dat tegen het fonds is, heeft geen gelijk als ze zeggen dat er alleen geld gaat naar elitaire kunst. Ik heb documentaires gemaakt over Nootdorp, een plaats met Leefbaar-stemmers, over het volkscafé Willems Kantine, over Marokkanen, films die allemaal goed vielen bij Leefbaar Rotterdam. Natuurlijk gaat er ook geld naar kunst, zoals de films van Leonard Retel Helmrich, maar dan kopt het AD wel mooi: ‘Rotterdamse film wint IDFA’. Het OBR (Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam) adviseert nu negatief aan de gemeenteraad, die medio november over de stopzetting zal stemmen. De verwachte 12.000 arbeidsplaatsen zijn niet waargemaakt, en men wil nu architectuur in plaats van media als speerpunt maken. Zo breken ze met één pennenstreek af wat er is opgebouwd. Het gaat er maandag om spannen, PvdA en SP zijn voor het RMF, Leefbaar Rotterdam en VVD tegen."

Het RMF is volgens de actievoerder geen kostenpost, maar juist een bron van inkomsten voor de stad. Elke euro die het RMF toekent aan een producent wordt drievoudig uitgegeven in Rotterdam. RMF formuleerde eerder zelf al een alternatieve bezuiniging, en protestbrieven werden geschreven door Eye Film Instituut, Rotterdamse producenten en het Filmfestival Rotterdam, dat spreekt van een "aderlating". Het OBR was niet bereikbaar voor commentaar.

Mariska Graveland