Roep om terugkeer van drive-in bioscoop

Grease

Na de wekelijkse persconferentie weten we hopelijk meer over een datum waarop bioscopen en filmtheaters weer open mogen, al is het maar onder strikte beperkingen. Ondertussen zoeken vrijdenkers naar corona-bestendige alternatieven. De drive-in bioscoop, tot voor kort een anachronisme met een jaren ’50-luchtje, gooit hoge ogen.

Martin Koolhoven wil het liefst de Dam in Amsterdam inrichten als drive-in bioscoop. Dat zei de regisseur afgelopen vrijdag in de online talkshow Corona Café van GeenStijl. Hij zou ook al contact hebben met Eye-directeur Sandra den Hamer en wil binnenkort overleggen met burgemeester Femke Halsema.

Eerder al opperde concertorganisator Joris Hentenaar met een soortgelijk idee tijdens een interview op Den Haag FM. Hij denkt nog een slagje groter. Niet de Dam maar het complete Malieveld kan in zijn ogen worden omgevormd tot drive-in bioscoop. En op Facebook circuleert ook nog het pleidooi van William Bach, ondernemer uit het oosten des lands, om snel vergunningen te verlenen voor openluchtvoorstellingen die vanuit de auto te bekijken zijn. Nederland telde ooit twee drive-in bioscopen: die in Drouwen bestond van 1969 tot 1994 en die in Landgraaf van 1977 tot 2002.

De drive-in bioscoop heeft een geschiedenis van meer dan een eeuw en heeft zijn wortels in autoland bij uitstek, de Verenigde Staten. De allereerste werd in 1915 geopend in Las Cruces, New Mexico. Na de Tweede Wereldoorlog zorgden de babyboom en toegenomen welvaart voor een piek in populariteit. De grootste drive-in bioscopen konden tot wel 2500 auto’s bevatten. Na de jaren ’70 zette het verval in, dat enkel in de jaren ’90 even werd gestuit door een nostalgiegolf. De Los Angeles Times telde onlangs nog 305 actieve drive-in bioscopen in de Verenigde Staten.

De coronacrisis kan nu zorgen voor een comeback van het fenomeen. Niet in Amerika, waar nog geen twintig theaters open zijn. Maar wel in Duitsland, dat nog steeds permanente drive-in bioscopen in onder andere Keulen, Stuttgart en Essen telt maar ook talloze pop-up varianten. Die doen goede zaken dezer dagen. Autokino Essen heeft volgens The Hollywood Reporter iedere voorstelling sinds de lockdown stijf uitverkocht – zelfs de 500 kaartjes voor Manta Maria, een Duitse comedy uit 1991, waren zo weg.

Er worden strikte regels gesteld aan de openstelling van de drive-in bioscopen. Zo mogen er maximaal twee personen in een auto zitten, met uitzondering van kinderen die bij het gezin horen. De snackbar blijft dicht. En de kaartjes (in Essen €8 per persoon) moeten online besteld worden.

Ook in Zuid-Korea doen de drive-in bioscopen het goed. De eigenaar van Jayuro Drive-in, in een voorstadje van Seoul, zegt ruim dertig procent meer kaartjes te verkopen dan normaal. Lokale overheden springen ook in op de behoeften van hongerige filmliefhebbers. Op verschillende plaatsen zijn parken en parkeerplaatsen omgevormd tot drive-in bioscoop.