Ridley Scott maakt nieuwe Blade Runner

  • Datum 19-08-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Rutger Hauer in Blade Runner (1982)

Terwijl hij de laatste hand legt aan Prometheus, de prequel-tegen-wil-en-dank van Alien, heeft Ridley Scott zich verbonden aan een nieuw deel van Blade Runner. In die film uit 1982 speelde Rutger Hauer de meest iconische rol van zijn carrière. Zien we hem terug als Roy Batty?

Het was al langer bekend dat sciencefictionklassieker Blade Runner een nieuw deel zou krijgen. Afgelopen maart vergaarde Alcon Entertainment de rechten op de titel. Dat nieuws werd door fanatieke fans — en door Rutger Hauer — met veel scepsis ontvangen. Nu Scott, de maker van het origineel, gestrikt is als regisseur en producent zijn de verwachtingen plotseling torenhoog.

Op dit moment is Scott nog bezig met Prometheus, een film die een grote verwantschap vertoont met zijn eigen Alien (1979) maar geen vervolgfilm in de gebruikelijke zin van het woord wil zijn. Het lijkt erop dat Scott met het nieuwe deel van Blade Runner op eenzelfde manier te werk wil gaan. Andrew Kosove van Alcon Entertainment vertelde aan de LA Times dat in een vergadering met Scott is besloten dat het nieuwe deel zo veel mogelijk moet afwijken van het origineel en de vele films die daarop geïnspireerd zijn.

Dat is waarschijnlijk slecht nieuws voor degenen die Rutger Hauer nog eens als Roy Batty willen zien. Blade Runner was een van de eerste films die Hauer in Amerika maakte. Met de excentrieke Batty creëerde hij een personage waar hij internationaal nog steeds het meest om bekend staat. Maar volgens Kosove is de kans klein dat we hem of collega Harrison Ford terugzien in het nieuwe deel. "Ik kan niet voor Ridley Scott spreken, maar het is de bedoeling om Blade Runner helemaal opnieuw uit te vinden. In mijn ogen betekent dat een verse aanpak in alle opzichten, ook voor wat betreft de casting."

Het nieuwe deel van Blade Runner valt op zijn vroegst in 2014 in de bioscoop te verwachten. Enige haast is wel geboden: het futuristische verhaal van het origineel speelt in 2019.

Erik Schumacher