Regisseur Ruud van Hemert overleden

  • Datum 05-07-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ruud van Hemert (foto: André Bakker)

Ruud van Hemert (73) is donderdagochtend in zijn slaap overleden. Bij de regisseur werd een jaar geleden keelkanker geconstateerd.

Van Hemert begon zijn carrière als programmamaker bij de VPRO en VARA. Met Wim T. Schippers maakte hij het absurdistische De Fred Haché Show (1971) en zusterprogramma Barend is weer bezig! (1972).

In 1984 debuteerde Van Hemert als speelfilmregisseur met Schatjes!. De zwarte komedie over de excessieve treiterpraktijken binnen het gezin Gisberts trok meer dan een miljoen bezoekers en kreeg in 1986 een vervolg met Mama is boos! Van Hemerts derde film, Honneponnetje (1988), werd ondanks een half miljoen bezoekers gezien als flop.

In de jaren negentig werd het stil rondom Van Hemert. Hij bouwde een huis in Spanje, gaf acteerlessen en schreef scenario’s waar hij de financiering niet voor van de grond kreeg. Met Ik ook van jou, een bewerking van de debuutroman van Ronald Giphart, had hij in 2001 toch weer succes. Drie jaar later maakte hij met Feestje! zijn laatste film.

Jesse Heijnis