Regisseur Prazdnik onder druk gezet door politie

Filmmakers vogelvrij in Rusland

Prazdnik

Officieel bestaat censuur niet in Rusland. Maar filmmakers ondervinden steeds meer moeite om hun werk te tonen, vooral als dat kritisch is over de nationale geschiedenis. Aleksej Krasvonik is de volgende in een lange rij die het werken moeilijk wordt gemaakt.

Een normale première voor Prazdnik (Feest) zat er al niet in. De zwarte komedie van Aleksej Krasvonik werd door Russische parlementsleden bestempeld als ‘nazifilm’ en werd daarom geweerd uit de bioscoop waar hij op oudjaarsnacht voor het eerst zou draaien. De regisseur zette hem vervolgens op YouTube, waar hij meer dan een miljoen keer werd bekeken. Volgens nieuwsplatform Raam op Rusland is Krasvonik vorige week ontboden door de politie van Sint Petersburg. Een officiële beschuldiging is er niet, maar de politie-eenheid die hem onder druk zet houdt zich doorgaans bezig met ‘economische misdaad’.

Dit is de meest recente actie van de Russische autoriteiten tegen filmmakers die worden beschouwd als te kritisch. De Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov zit al geruime tijd gevangen. Kirill Serebrennikov, regisseur van Leto (Zomer, over de jong gestorven cultzanger Viktor Tsoj), werd in 2017 beschuldigd van fraude en onder huisarrest gesteld. En de directeur van het Moskou Film Museum werd om politieke redenen ontslagen en vervangen door een vertrouweling van Poetin.

Hoewel het officieel niet bestaat is censuur aan de orde van de dag in Rusland. Vertoning van de komedie The Death of Stalin werd verboden. Mathilde, over de buitenechtelijke relatie van de heilig verklaarde tsaar Nicolaas II, werd wel in roulatie gebracht maar gewelddadige protesten van religieuze fanatici maakten normale vertoning vrijwel onmogelijk. Pradznik is niet officieel in de ban gedaan maar kritiek van onder andere de Russische Militair-Historische Maatschappij weerhoudt bioscoopeigenaren ervan hun vingers te branden aan deze film.

Prazdnik is een low budget komedie over een elitegezin in Leningrad dat zich tijdens de Duitse belegering van 1941-1944 tegoed doet aan een rijke maaltijd terwijl buiten het gewone volk omkomt van de honger. Tijdens het beleg van de stad kwamen een miljoen Russische burgers om het leven.