Regiedebuut astronaut Kuipers krijgt grootste Nederlandse filmpremière ooit

Vanuit de ruimte lijkt alles op aarde klein, maar voor de première van André Kuipers’ debuutfilm Beyond: Ode to the Earth worden de nodige superlatieven van stal gehaald. Volgens de persberichten wordt dit de grootste in z’n soort ooit in Nederland. De film wordt op 4 oktober vertoond op een 22 meter breed scherm in de Ziggo Dome in Amsterdam.

André Kuipers is vooral bekend als de derde Nederlander die de ruimte in ging. In 1999 voegde hij zich bij het Europese astronautenteam en vijf jaar later ging hij voor het eerst op ruimtereis. In 2011 volgde een tweede verblijf van zes maanden in ruimtestation ISS.

Kuipers verwerkte zijn buitenaardse ervaringen al in twee sciencefictionverhalen en nu komt daar dus een film bij. In zijn regiedebuut Beyond: Ode to the Earth toont hij de schoonheid van de aarde door de ogen van een astronaut. De film bestaat vooral uit sfeerbeeld, met de muziek van Vangelis als soundtrack. Kuipers ontmoette de Griekse muzikant en componist – hij schreef de muziek voor onder andere Blade Runner – via een videoverbinding tijdens zijn laatste verblijf in de ruimte. Tot Vangelis’ overlijden in 2022 bleven ze in contact.

Veertig songs uit het oeuvre van de Griek zijn geselecteerd voor Kuipers’ film. Een deel daarvan is bewerkt door Armin van Buuren. De Nederlandse trance-deejay is een verklaard Vangelis-fan. Ook met Kuipers heeft hij een linkje: die zette zijn beats op als hij in de ruimte trainde om zijn spiermassa op peil te houden.

Beyond: Ode to the Earth draait vanaf 10 oktober in de bioscoop.