Reglement Gouden Kalveren aangepast vanwege corona

Net als de organisatie van de Golden Globes heeft het Nederlands Film Festival het reglement aangepast voor de Gouden Kalveren. Ook broedt het festival, dat gepland staat voor 25 september tot en met 3 oktober, op verschillende scenario’s om in te spelen op het verdere verloop van de coronacrisis.

Normaal mogen enkel films meedingen die tot ongeveer een maand voor het begin van het festival in roulatie zijn gegaan. “We laten in ieder geval speelfilms en lange documentaires toe die sinds de vorige NFF-editie hun première reeds beleefden, maar waarvan de release is uitgesteld of voortijdig afgebroken vanwege de corona-maatregelen”, stelt festivalwoordvoerder Selin Sen per mail. “Ook wordt er bekeken op welke wijze premières tijdens het festival onderdeel kunnen worden gemaakt van de competitie en de stemming via het Academy-systeem. Speelfilms en lange documentaires die in aanmerking komen voor de Gouden Kalveren worden via een speciaal viewingplatform beschikbaar gesteld aan de stemgerechtigden.”

Vooralsnog lijkt het erop dat bioscopen en theaters begin juni weer open kunnen. Maar voor festivals is de toekomst nog zeer onzeker. Het Nederlands Film Festival werkt dan ook aan verschillende scenario’s. Sen benoemt de mogelijkheden: “Een reguliere editie, een gemixte editie met beperkte zaalcapaciteit en een deel online, en een editie die volledig online plaatsvindt. De organisatie van de Gouden Kalf Competitie en de uitreiking is onderdeel van al deze scenario’s. Voor programma’s die in september niet door kunnen gaan omdat de films niet klaar zijn, kijken we hoe we deze in onze activiteiten gedurende het jaar een goede plek kunnen geven. Natuurlijk is er voor alle varianten ook financiering nodig om deze te realiseren. Behalve de inhoudelijke en organisatorische uitwerking wordt dus ook de haalbaarheid van de bijbehorende financiering onderzocht.”

Ondertussen werkt de festivalorganisatie gestaag door, zij het voornamelijk thuis. Maar, zo geeft Sen toe, “je kunt nu natuurlijk niet zonder meer doorwerken aan een festival dat geheel op locatie plaatsvindt. We geven nu dus prioriteit aan het omdenken van het programma in het geval het festival geheel of gedeeltelijk online plaats zal vinden.”