Referendum ongeldig, filmhuis Focus kan door

  • Datum 16-05-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het bleef akelig stil in de Arnhemse stemlokalen

Een meerderheid van 85,4 procent stemde tegen de in Arnhem geplande kunstencluster voor filmhuis en museum. Maar omdat de kiesdrempel van dertig procent niet werd gehaald, is het referendum ongeldig. Filmhuis Focus kan weer vooruitkijken.

Bijna een negende van weinig is nog steeds weinig. Te weinig in dit geval. Voor het aanvragen van een referendum zijn in Arnhem 750 handtekeningen nodig. Die zijn opgehaald door een klein groepje fanatieke tegenstanders van de nieuwbouwplannen, onder leiding van lokaal D66-kopstuk Bob Roelofs. De opposanten wisten uiteindelijk 20.877 stadsgenoten in beweging te krijgen. Maar voor een geldig referendum hadden dat er minstens 15.000 meer moeten zijn.

Groen licht dus voor de Kunstencluster. En goed nieuws voor filmhuis Focus, dat al jaren klem zit in een te krap pand aan de lawaaierige Korenmarkt. In de geplande nieuwbouw, waarin Focus samengaat met het Museum voor Moderne Kunst, gaat het filmhuis van 270 stoelen in drie zalen naar vijfhonderd stoelen in vijf zalen. Het is de bedoeling dat de programmering van beide instellingen in elkaar haakt op het gebied van experimentele film en videokunst.

Tegenstanders van de Kunstencluster, dat ingetekend staat aan de Rijnoever, vinden de kosten voor de nieuwbouw te hoog. ‘Kapitaalvernietiging’, noemt Roelofs het op zijn activistisch gekleurde website. Het complete project moet 32,1 miljoen euro gaan kosten, waarvan een derde voor rekening van de provincie Gelderland komt. Het referendum, waarvan van tevoren al werd vermoed dat de kiesdrempel niet gehaald zou worden, heeft de stad Arnhem volgens dagblad De Gelderlander 290.000 euro gekost.

Of dit nu het einde is van deze langlopende politieke soap valt te betwijfelen. Oppositiepartij PvdA, die als een van de weinige partijen in het stadsbestuur tegen de Kunstencluster is, heeft al geëist dat er een onafhankelijke commissie wordt aangesteld om het referendum te evalueren. De informatievoorziening voorafgaand aan de volksraadpleging zou niet neutraal zijn geweest.

Edo Dijksterhuis