Recordaantal Oscar-nominaties voor La La Land

  • Datum 24-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

La La Land

Met zeven gewonnen Golden Globes — het hoogste aantal ooit — waren de tekenen al gunstig voor La La Land. En de Oscar-nominaties bevestigen dat. De film maakt kans op veertien beeldjes. Dat zijn evenveel nominaties als Titanic in 1997 en All About Eve in 1950. La La Land is wel de best scorende musical ooit: Mary Poppins kwam in 1965 tot dertien nominaties.

Maar in het rijtje kanshebbers staan, betekent nog niet dat de buit binnen is. All About Eve wist ‘slechts’ zes van de nominaties te verzilveren. Titanic had een veel hogere succesratio: voor James Cameron was het elf keer prijs. Daarmee staat de film, samen met Ben Hur (1959) en Lord of the Rings: The Return of the King (2003), op de gedeelde eerste plaats als het gaat om meeste gewonnen Oscars.

De nominaties voor La La Land zijn in alle categorieën die ertoe doen. In de categorie Best Picture dichten de bookmakers William Hill 9/2 kansen toe. De andere films die meedingen naar de hoofdprijs zijn Fences, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, Hidden Figures, Lion, Manchester by the Sea, Moonlight en Arrival. De twee laatst genoemde films kregen ieder acht nominaties. Vooral van Moonlight is dat niet zo verrassend — het drama over gender, ras en seksualiteit wordt al maanden getipt als topfavoriet.

Ook voor de regieprijs (Damien Chazelle) en in de categorie beste muziek zijn de vooruitzichten voor La La Land gunstig. Voor beste mannelijke hoofdrol moet Ryan Gossling het echter opnemen tegen Andrew Garfield (Hacksaw Ridge), Casey Affleck (Manchester by the Sea), Viggo Mortensen (Captain Fantastic) en Denzel Washington (Fences). Emma Stone heeft als tegenstrevers: Isabelle Hupert (Elle), Natalie Portman (Jackie), Ruth Negga (Loving) en Meryl Streep (Florence Foster Jenkins).

De aankondiging van de nominaties ging dit jaar anders dan anders. De Academy koos ervoor geen persconferentie te houden, met de mogelijkheid tot vragen. Alsof Trump de toon heeft gezet in zijn omgang met de pers, werden de namen van de kanshebbers zonder commentaar op de website geplempt.

De Oscars worden uitgereikt op 26 februari aanstaande.

Edo Dijksterhuis