Rechtszaak Harvey Weinstein vandaag van start

gavel

Vandaag verschijnt Harvey Weinstein voor het eerst voor de rechter in Manhattan in de rechtszaak die drie vrouwen tegen hem hebben aangespannen wegens ongewenst seksueel gedrag en verkrachting. De voormalig filmproducent loopt de kans op een levenslange gevangenisstraf.

Het aantal vrouwen dat Weinstein heeft beschuldigd van ongepast en ronduit misdadig gedrag loopt in de tientallen. Onder hen ook bekende actrices als Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lupita Nyong’o en Ashley Judd. De oprichter van het oppermachtige filmbedrijf Miramax zou gedurende dertig jaar zijn positie hebben misbruikt om vrouwen tot seks te dwingen en schrok er niet voor terug om anders hun carrières te breken. Pas in 2017 werd dit alles bekend toen de New York Times berichtte dat Weinstein een schikking had getroffen met acht vrouwen die hem beschuldigden van seksueel misbruik. Weinstein nam meteen ontslag als Miramax-baas maar de bal was al aan het rollen gebracht. Meer berichten en beschuldigingen volgden en de #MeToo-beweging was geboren.

Eind 2019 trof Weinstein weer een schikking met ruim dertig actrices voor in totaal $25 miljoen. Maar tenminste drie vrouwen hielden vast aan de rechtsgang en hebben ervoor gezorgd dat de producent nu toch in het beklaagdenbankje staat. Het gaat om zijn de productieassistent Mimi Haleyi, actrice Annabella Sciorra en een vrouw die anoniem wil blijven. Alle drie beschuldigen ze Weinstein van verkrachting.

Het proces zou wel eens een bijzonder lang kunnen duren. Allereerst moet namelijk een jury worden samengesteld en zoals de Amerikaanse wetgeving dat voorschrijft moeten de juryleden een neutrale houding hebben tegenover de beklaagde. Door de stortvloed aan publiciteit rond de zaak en de #MeToo-beweging zal dat geen makkelijke taak zijn.