Reacties op overlijden Afman

Frans Afman (2e van links) op de set van Pirates (1986) met producent Tarak Ben Ammar, acteur Walter Matthau en regisseur Roman Polanski. Foto: privécollectie fam. Afman

Woensdagmiddag overleed Frans Afman, ‘de bankier van Hollywood’ die in Nederland vooral bekend stond als oud-voorzitter van het Nederlands Film Festival. Enkele reacties.

Jeltje van Nieuwenhoven, medebestuurslid van Afman bij het Nederlands Filmfestival en zijn in 1997 zijn opvolgster als bestuursvoorzitter:
“We wisten dat het slecht met Frans ging, al een tijdje. Maar hij bleef zelf heel optimistisch en gaf de indruk dat hij het tij wel kon keren. Dat was geen lichtzinnigheid, maar paste bij zijn optimistische inborst: er moest altijd vooruitgang zijn.”

Joachim Wolff, oud-directeur van de Wolff Cinema Groep en vriend van Afman: “Hij was altijd overal. Hij was de enige die ooit bij een uitreiking van de Oscars is genoemd als belangrijk financier van een film. Een paar maanden geleden gaf hij nog een feest, een vrij ongewone gebeurtenis. Mijn zoon trof hem een week of zes geleden nog op een première. Hij hield zich geweldig.”

Filmfondsdirecteur Doreen Boonekamp, die als directeur van het Nederlandse Film Festival jarenlang met Afman samenwerkte:
“Hij was een buitengewoon kundig man met een onschatbare kennis van de internationale filmwereld. Oprecht. Aimabel. Spitsvondig. Enorm humoristisch. Ook karakteristiek was hoe open hij er voor stond om zijn kennis te delen. In zijn 12 jaar als bestuursvoorzitter leerde hij ons om de wereld groter te maken dan Nederland; om over de grens te kijken.”

Zakenpartner Ria Jankie, die in de jaren zeventig samen met Afman een entertainmentbusiness-divisie opzette bij de toenmalige Slavenburg’s Bank en later met hem het zelfstandige Metronome Productions runde: “We hebben vreselijk veel plezier gehad samen en veel bereikt in de entertainment business. Ik zal hem vreselijk missen, maar the show must go on. Dat vond hij ook.”